vineri

29 martie, 2024

11 decembrie, 2017

O ședinţă solemnă a Parlamentului pentru comemorarea Regelui Mihai a fost organizată luni, ședință la care au participat președintele Klaus Iohannis, Patriarhul Daniel, foştii preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, premierul Mihai Tudose şi membrii Guvernului, reprezentanţi ai Academiei Române, parlamentari şi miniştri din Republica Moldova şi membrii corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Ședința a debutat cu proiecția discursului rostit de Regele Mihai în Parlament în urmă cu 6 ani.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în alocuţiunea susţinută la şedinţa solemnă a Parlamentului, că, deşi a domnit în urmă cu peste 70 de ani, principiile Regelui Mihai nu aparţin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată, Mihai I fiind un monarh constituţional care a apărat domnia legii, drepturile şi libertăţile individuale, a militat pentru instituţii solide şi pentru ca regulile să fie durabile, asumate şi respectate.


Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că fostul monarh Astăzi se află pentru a treia oară în Parlamentul României şi a spus că, de această dată, nu va mai părăsi Parlamentul, ci va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o sursă vie de inspiraţie, ca un reper moral de neclintit, ca un îndemn permanent la curaj şi la tărie de caracter.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că discursul susţinut de fostul monarh în Parlament în 2011, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, poate fi considerat testamentul său politic.

Principesa Margareta a afirmat, în alocuţiunea rostită la şedinţa solemnă a Parlamentului, că va continua să servească interesele fundamentale ale României, cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui său, iar coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului, pentru progresul ţării, în cadrul UE şi al NATO.

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că fostul monarh a fost întotdeauna pregătit să-şi sacrifice confortul personal din dragoste pentru popor şi că este datoria de onoare a fiecărui bun român să cunoască adevărul despre omul de stat care a fost şi rămâne Regele Mihai.


Potrivit memorandumului aprobat de conducerea celor două Camere în legătură cu şedinţa solemnă, ”Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român, are menirea de a continua şi împlini dezideratele testamentului politic al Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, de a face din România «o ţară statornică, prosperă şi admirată în lume», o Românie suverană şi democratică”.

”În acest moment trist în care naţiunea română îşi conduce pe ultimul drum Suveranul, Parlamentul României va omagia personalitatea Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, în cadrul unei şedinţe solemne comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor în debutul ceremoniilor oficiale ale funeraliilor regale”, se mai arată în memorandum.

Regele Mihai – care împlinise 96 de ani în 25 octombrie – a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: