duminică

21 aprilie, 2024

27 mai, 2014

Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) cu un punct procentual ar însemna un efort bugetar de un miliard de lei anual, a declarat marți Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, la o conferință de specialitate.

„Estimările pentru reducerea CAS cu un punct procentual sunt de un miliard de lei”, a declarat Dan Manolescu, citat de AGERPRES.

Reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS, de la 1 iulie, ar presupune un efort bugetar de maxim 2,5 miliarde de lei pentru acest an.


Dan Manolescu a menționat, însă, că decizia cu privire la reducerea CAS se va lua după discuțiile din luna iunie cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale.

Întrebat care ar fi prioritatea, din punctul său de vedere, între reducerea CAS și reducerea TVA la toate alimentele, reprezentantul Finanțelor a arătat că, în actualul context, reducerea contribuțiilor sociale este mai importantă, având în vedere că România se află pe o poziție dezavantajoasă din punct de vedere al taxării pe forța de muncă.

„Este evident că sarcina fiscală pe forța de muncă este mare, dar zona produselor alimentare este recunoscută ca o zonă intrinsecă de evaziune fiscală”, a mai spus Dan Manolescu.

El a precizat că totul depinde, însă, de rezultatele concrete ale fiecărei măsuri, dar în privința reducerii TVA, efectele nu se văd „peste noapte”.


Secretarul de stat din Finanțe s-a referit, în acest context, la rezultatele reducerii la 9% a TVA la pâine și produse de panificație: „O reducere cu 15 punte procentuale a cotei la orice produs este evident că generează, pe termen scurt, o reducere a încasărilor. Ar trebui să existe o creștere imediată a cantităților vândute cu o sumă echivalentă. La încasări, deci, a existat o scădere, însă s-a înregistrat o creștere treptată a cantităților raportate, deci operatorii au început să raporteze mai mult, dar ar fi necesară o dublare a cantităților raportate pentru a compensa reducerea de TVA. Din păcate, nu avem încă informații relevante pentru a trage concluzii. În plus, mai mult de jumătate din operatori raportează la trimestru, deci avem doar două perioade fiscale încheiate pentru mulți agenți din domeniu”, a explicat Dan Manolescu, citat de AGERPRES.

Pentru a se lua în calcul reducerea TVA și la alte produse, trebuie să se urmărească creșterea gradului de conformare a firmelor, a mai spus secretarul de stat.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru și diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: