sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 septembrie, 2015

Grecia-Parlament-La finalul a trei săptămâni de campanie electorală, care se încheie vineri, rezultatul alegerilor de duminică din Grecia rămâne o necunoscută. Sondajele de opinie arată că partidul lui Alexis Tsipras, Syriza, şi Noua Democraţie, condusă de Evangelos Meimarakis sunt aproape la egalitate înaintea scrutinului de duminică.

Cu perspectiva alegerii unui Parlament fragmentat şi fără un câştigător clar, Grecia se confruntă cu pericolul intrării în discuţii prelungite pentru formarea unei coaliţii de guvernare, situaţie care ar conduce la amânarea implementării măsurilor impuse de creditorii internaţionali.

Bloomberg a compilat cele mai recente sondaje politice publicate în Grecia, din grafic rezultă că Syriza este în faţa partidului Noua Democraţie cu un avans mai mic decât marja de eroare a acestor sondaje.

greek pool
Alegeri în Grecia- sondajele de opinie agregate într-un singur grafic de către Bloomberg

Care sunt perspectivele acestei realităţi politice care are toate şansele să fie confirmată prin vot, în cele ce urmează.

Scenariul “bun”

Formarea unei coaliţii de guvernare cu un puternic mandat pro- european, condusă fie de Syriza, fie de Noua Democraţie, ar fi “cea mai pozitivă” variantă, afirmă Michael Michaelides, analist al Royal Bank of Scotland. O astfel de coaliţie ar fi determinantă în respectarea termenilor conveniţi pentru acordarea celui de-al treilea bailout, afirmă Michaelides.

Potrivit sistemului electoral din Grecia, câştigătorul alegerilor primeşte un bonus de 50 de locuri în parlament. Asta înseamnă că partidul care duminică va lua cele mai multe voturi (dacă se confirmă procentele din sondajele de opinie) va atinge în jur de 30 de procente, deci va avea nevoie de ajutorul a cel mult două partide mai mici (To Potami şi Pasok) pentru a-şi asigura majoritatea parlamentară.

Dacă câştigătorul alegerilor, cu tot cu bonusul de 50 de fotolii, este departe de procentul de 30%, atunci va fi nevoie de o coaliţie largă, sau chiar de repetarea alegerilor.


Chiar dacă Alexis Tsipras a fost cel care a riscat chiar şi scindarea propriului partid în schimbul unui acord cu creditorii, “scenariul bun de după aceste alegeri ar fi formarea unei coaliţii, conduse de Noua Democraţie, a partidelor moderate”, este opinia lui Lefteris Farmakis, analist la Nomura International.

Scenariul „rău”

Scenariul „rău” care ar rezulta după închiderea urnelor ar fi un guvern condus de Syriza care să nu beneficieze de susţinerea Pasok, crede Michael Michaelides.
În aces scenariu, implementarea acordurilor asumate de Grecia ar depinde de o foarte fragilă majoritate asigurată de formaţiunea Grecia Independentă (ANEL).

Pentru Farmakis, analistul Nomura, un rezultat prost al alegerilor ar putea fi “un parlment fragmentat, în care nici Syriza, nici Noua Democraţie să nu reprezinte voci puternice”.

Orice guvern nou la Atena ar trebui să garanteze că prima revizie a acordului cu creditorii internaţionali este finalizată cu succes. În joc sunt banii promişi pentru recapitalizarea sistemului bancar şi pentru rebalansarea bugetului naţional.

“Europa a aruncat Greciei un ultim colac de salvare. Dacă grecii nu prind acest colac, Europa va renunţa la planurile pentru Grecia, deci problema ieşirii din Zona Euro o să reapară pe agendă înainte de finalul anului 2015”, scrie Bloomberg.

Scenariul “urât”

Cel mai complicat scenariu, afirmă analistul RBS Michael Michaelides, ar fi ca în urma alegerilor să rezulte un parlament atât de fragmentat încât să fie nevoie de cel puţin 4 partide pemntru a forma o coaliţie de guvernare. Sau ca Syriza să fie nevoită să caute sprijin inclusiv la foştii susţinători ai revenirii la drahmă: Partidul Unităţii Populare, Zorii Aurii sau Partidul Comunist.

Această variantă este menţionată şi de Lefteris Farmakis. “Ar fi scenariul de dezastru, dar cred că are şi cele mai mici şanse să devină realitate”, spune analistul Nomura.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: