miercuri

24 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2012

Pana acum cativa ani eram convins ca ratiunea a fost suspendata intr-un singur loc din lume, Orientul Mijlociu. Azi sunt sigur ca si in regiunea Carpato-Danubiana ne lovim de aceeasi lipsa cronica a uneia din cele mai importante dintre facultatile umane, ratiunea. Nu stiu daca “dialogul” Presedinte – Arafat sau Arafat cu publicul sau partidele intre ele sunt scandaluri politice sau o politica deliberata de scandal.

Proiectul noii Legi a Sănătăţii este de o importanta enorma pentru fiecare cetatean al Romaniei. Ce sa ne facem daca mai devreme sau mai tarziu toti ajungem la “reparatii”, deci pana la urma ne priveste pe toti pana la ultimul dintre noi, din ziua in care ne-am nascut si pana in ziua cand nici o lege a sanatatii buna sau proasta nu ne mai poate salva.

Nu am sa vorbesc de proiect in sine, desi din punct de vedere profesional chiar am ce spune – prefer insa sa cititi interviul cu Dr. Cinteza, care cred eu a acoperit problematica importanta, ceea ce ma intereseaza pe mine este modul in care sunt facute lucrurile importante la noi.


Sistemul de sanatate este cel mai sarac din Europa, probabil unul dintre cele mai sarace din lumea civilizata. Nivelul profesional depinde in totalitate de spitalul in care il primesti si de moralitatea si implicit profesionalitatea medicilor curanti. Jumatate din spitalele romanesti ar trebuie sa fie demolate, fiind focare de infectie irecuperabile. Sansele de a supravietui tratamentului si a deceda de complicatiile unor infectii este ridicat, deci de multe ori spitalul te ucide chiar daca medicul te salveaza. O reforma in sistemul de sanatate poate fi facuta dupa un proces care trebuie sa dureze ani de zile de gandire, razgandire si proiectare minutioasa. Important este ca acest proiect sa fie dezbatut si explicat tuturor si musai sa primeasca acceptul majoritatii publicului. Pentru ca ce sa facem? Toti am fost, suntem si vom fi pacientii sistemului.

Transformarea si discutiile despre SMURD, Basescu sau Arafat nu sunt relevante. Scandalul iscat din cauza vestitei “diplomatii” a Presedintelui si de reactiile pe care le-a avut opozitia, care l-au transformat pe Dr. Arafat intr-un sfant – care nu este – si au capturat inca o data atentia publica lasand de-o parte adevaratul lucru important – cum naiba vor fi tratati romanii in cadrul noului proiect?

Personal sunt absolut impotriva proiectului asa cum arata astazi – nu pentru ca nu arata eficient, ci pentru ca arata ca un alt tun si este plin de gauri, care pot fi transformate in guri de canal prin care banul public si al celor care vor avea asigurarile suplimentare va fi transferat direct in buzunarele unor hoţomani. Din nefericire, in zilele noastre este suficienta o logoree populista, preparata cu niste ditirambe doctrinare, paine si foarte mult circ pentru a anestezia populatia si sa abata discutia cat mai departe de adevaratele probleme in discutie. Mult mai important este cum arati “pe sticla,”decat ceea ce ai in cap sau cum explici problemele existente.

Nu vorbim de Basescu, care nu cred ca a citit 20 de carti in viata lui, sau de Antonescu, istoric de mahala, care nu a stiut cine este fondatorul partidului din care face parte, sau care credea ca Winston Churchill a fost “presedintele” Marii Britanii. Despre Ponta nici macar nu poate fi vorba, avocaţel smecherit, cu un comportament suburban, probabil episod scurt si tragic al Romaniei spre un partid Social-Democrat romanesc ca lumea! Ma refer la “experti”, analisti si oameni de presa, care vorbesc vorbe fara sa fi citit nici macar proiectul de lege.


Nu are importanţa daca esti de dreapta sau de stanga, nici macar nu are importanţa daca esti bugetar, pensionar, lucrezi la o multinationala, important este daca doresti sa traiesti intr-o ţara normala sau nu. Cred ca de aceasta data lucrurile sunt prea grave pentru a fi tratate cu usurinta mioritica, obisnuita noua – simplu, sistemul de santatate poate fi diferenta intre viata si moarte.

Theophyle

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: