vineri

29 martie, 2024

13 februarie, 2014

Parlamentarii din comisia pentru libertăţi civile (LIBE) au adoptat miercuri raportul referitor la interceptările agenţiei americane de securitate, NSA, în Europa. Documentul prevede în principal suspendarea unor acorduri-cheie cu Statele Unite. În acelaşi timp, deputaţii au respins amendamentul propus de verzii europeni prin care se cerea statelor europene să îi acorde azil lui Edward Snowden, care a dezvăluit programele de interceptare american şi britanic. A fost doar unul unul dintre cele 500 de amendamente depuse la acest raport.

Documentul întocmit de socialistul britanic Claude Moares, propune suspendarea imediată a acordului “Safe Harbour”, care permite companiilor americane trnsferarea pe teritoriul american a datelor personale ale cetăţenilor europeni. Un alt acord a cărui suspendare este propusă în raportul de 57 de pagini este Swift. Acesta acordă autorităţilor americane acces la datele bancare europene, în scopul luptei antiteroriste – mai exact, a depistării conturilor şi surselor de finanţare ale presupuşilor terorişti.

Lupta împotriva terorismului nu poate însă justifica existenţa programelor de supraveghere în masă, fără o ţintă precisă, confidenţiale şi uneori ilegale, arată documentul. Există dubii că o colectare de date de asemenea amploare este moptivat doar de unicul scop de combatere a terorismului, cred eurodeputaţii.


Supravegherea în masă şi o astfel de colectare a datelor personale trebuie interzise, recomandă raportul.

Protecia datelor trebuie negociată separat, nu în cadrul discuţiilor pentru parteneriatul transatalntic (TTIP)

Europarlamentarii au arătat că parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii cu SUA “ar putea fi pus în pericol atâta vreme cât nu încetează activităţile de supraveghere în masă şi interceptrea comunicaţiilor instituţiilor UE şi a reprezentanţelor diplomatice şi nu se găseşte o soluţie adecvată pentru respectarea drepturilor cetăţenilor europeni de protecţie a datelor“, mai spun parlamentarii.

Ei recomandă ca Parlamentul European să nu aprobe TTIP decât dacă sunt pe deplin respectate drepturile prevăzute Carta UE.

Eurodeputaţii nu au acceptat acordare de azil în Europa pentru Edward Snowden

Membrii comisiei LIBE au respins amendamentul în care guvernelor europene li se recomanda să îi acorde azil lui Edward Snowden. Şi assta pentru că, aşa cum a explicat raportorul, este de competenţa statelor membre să decidă cui acordă azil şi pe cine primesc pe teritoriul lor.

Programe de protecţie a jurnaliştilor şi a surselor acestora (whistleblowers)


Rezoluţia cere Comisiei Europene să analizeze dacă o viitoare lege prin care se va stabili un program de protecţie a angajaţilor din administraţie care furnizează, sub anonimat, informaţii secrete, dar de interes public nu ar trebui extinsă şi la cei care oferă informaţii din/despre serviciile secrete. Statele membre ale UE sunt solicitate să evalueze dacă informatorilor trebuie să li se acorde protecţie internaţională faţă de urmărirea şi punerea sub acuzare.

Statele UE trebuie să verifice propriile servicii de spionaj

Marea Britanie, Franţa, Germania, Suedia, Olanda şi Polonia trebuie să clarifice acuzaţiile de supraveghere în masă. Ele trebuie să analizeze şi potenţialele acorduri între serviciile de spionaj şi firmele telecomprivind accesul la date personale şi la fibra optică transatlantică şi compatibilitatea acestora cu legislaţia comunitară, mai arată raportul.

Ţările Uniunii Europene, în special cele care participă la acordul “9-eyes” (Marea Britanie, Danemarca, Franţa şi Olanda) şi la acordul “14-eyes” (ţările anterioare, cărora li se adaugă Germania, Belgia, Italia, Spania şi Suedia), trebuie să analizeze lgislaţia şi practicile care guvernează serviciile de spionaj şi să se asigure că ele se află sub control parlamentar şi judiciar, şi că respectă drepturile fundamentale.

Acordurile încheiate sau aflate în negociere de anumite ţări europene cu Statele Unite, prin care ambele părţi se angajează să nu se spioneze reciproc, sunt contraproductive şi irelevante, susţin eurodeputaţii, pentru că este nevoie de o abordare coodronată europeană a acestei probleme.

Diferenţe de opinie între grupurile politice

Raportul a fost adoptat cu 33 de voturi pentru, 7 împotrivă şi 17 abţineri. Textul riscă însă să fie contestat în plen, întrucât s-au remarcat de pe acum diferenţe de opinie între grupurile politice din PE. Deputaţii eurosceptici şi conservatorii britanici au anunţat că se opun suspendării acordurilor semnate cu SUA, PPE nu vrea suspendarea acordului Swift. În timp ce verzii şi stânga radicală vor o suspendare a negocierilor parteneriatului comercial şi de investiţii transatlantic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: