miercuri

27 martie, 2024

2 februarie, 2018

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că instituţia pe care o conduce este o structură inflexibilă, ceea ce reprezintă una dintre cele mai grave probleme ale domeniului sanitar, motiv pentru care trebuie reformată din temelii.

„Sunt de trei zile la Ministrul Sănătăţii, deci nu pot să spun că am putut să fac o radiografie completă a sistemului sanitar, dar având în vedere faptul că am lucrat şi lucrez în sistem, pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii în sine este o structură inflexibilă, o structură care nu corespunde nevoilor pacienţilor, populaţiei, în acest moment, pentru că ne adresăm şi oamenilor sănătoşi.

E o structură care trebuie să se reformeze din temelii. Abia după ce se va restructura ministerul vom putea restructura şi restul lucrurilor. Asta este părerea primelor trei zile de ministeriat”, a spus Sorina Pintea, citată de Agerpres.


Declarația ine la doar câteva zile după ce a fost făcut public Indexul European al Consumatorului de Sanatate 2017, care arată că sistemul de sănătate din România este, pentru al doilea an consecutiv, ultimul din clasamentul ce cuprinde 34 de țări.

A obținut un punctaj total de 439 de puncte, față de 548 cât are Bulgaria, în condițiile în care scorul minim posibil este de 330.

Țara noastră a fost depășită în ultimii ani de Polonia, Bulgaria, Muntenegru, Serbia și chiar Albania, după ce s-a prăbușit puternic în 2012.

România ocupă ultimele locuri la mai mulți indicatori, printre care cele mai mici cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor (sumele alocate fiind inferioare celor din Albania), prevenția, medicamentele, accesibilitatea serviciilor medicale, gama serviciilor oferite, informarea pacienților, mortalitatea infantilă etc.


“România are probleme severe în ceea ce priveşte managementul întregului sector medical. În sănătate se face dicriminare în special în rândul minorităţilor (este citată situația romilor- n. red.). De asemenea, Albania, România şi Bulgaria suferă de o structură învechită a sistemului medical, cu o rata mare a internărilor care atrage cu sine costuri enorme pentru spitale”, se arată în raport.

Bulgaria și România sunt statele cu cele mai mari ponderi ale tratamentelor în spital în totalul cheltuielilor cu sănătatea, ceea ce indică nevoia reformării, mai spune raportul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: