joi

28 martie, 2024

6 august, 2013

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna iunie 2013 de 1.606 lei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Suma este cu 5 lei mai mică decât în luna precedentă și cu 54 de lei mai mică decât în urmă cu 12 luni. În termeni reali ( ajustat cu inflația consemnată de INS în același interval de timp, respectiv 5,37%), câștigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 1,8%.

Această diminuare se reflectă mai bine în indicele câștigului salarial real, ce s-a modificat de la 122,6% raportat la nivelul de referință din octombrie 1990 (ultima lună de dinaintea liberalizării prețurilor) până la 120,4%. Practic, statistica oficială ne spune că românii pot cumpăra acum cu circa 20% mai multe produse și servicii decât în 1990.

Evoluția negativă a puterii de cumpărare din ultimele 12 luni pentru care există date disponibile vine în contrast cu creșterea economică deja consemnată pentru 2012 ( 2,2%) și cu revizuirea în sus a creșterii PIB pentru anul în curs la 2%. În mod evident, cererea internă nu constituie un motor de creștere, iar modificările în structură, pe domenii de activitate nu sunt de natură să stimuleze activitatea economică.


Situația pe toate domeniile de activitate este prezentată în tabelul de mai jos, în care se observă reduceri mai mult sau mai puțin consistente de salarii în majoritatea sectoarelor economice cheie. Majorările se concentrează în sectorul bugetar, agricultură, industria extractivă și activitățile de spectacole, singurele prezente în topul sporurilor de câștig în termeni reali.

De remarcat că, în interiorul sectorului bugetar, cele care au crescut ceva mai mult sunt salariile cele mai mari, din administrație publică și apărare iar cele care s-au majorat mai puțin sunt eaxct cele mai reduse, din sănătate și asistență socială. Ceea ce a mărit ușor decalajul între cele două sectoare, de la 1,51 la 1 la 1,54 la 1 .

Topul creșterilor reale de salarii nete

În industria prelucrătoare, cea care dă tonul general în economie, salariile au scăzut cu 0,4% în termeni reali. Totodată, pe zona de comerț diminuarea a fost mult mai mare, de -4,5%. Este urmarea unei cereri scăzute și a reducerilor de prețuri. Acestea trebuie practicate sistematic pentru vânzarea produselor aflate pe stoc și aflate în afara puterii de cumpărare a majorității salariaților, la prețul inițial.

Domenii altădată în expansiune au preluat din plin impactul crizei, fapt reflectat mai ales în salariile plătite în comunicații ( -10,6%), intermedieri financiare și asigurări ( -8,6%) și tranzacții imobiliare ( -6,5%). Angajații din industria producătoare și furnizoare de energie electrică și termică, gaze etc. (-3,8%) și sectorul construcțiilor (-3,4%) au avut și ei de suferit.

Modificările absolute în termeni reali și relative între sectoare de activitate spun multe despre cine trage pentru ieșirea din criză și cine beneficiază de micul avans realizat cu mari eforturi și în condiții de austeritate. Problema este cât timp și în ce măsură vor cupla unii la acest mod de distribuire a rezultatelor.


Și dacă nu cumva ar fi mai bine să dăm Cezarului ce e al Cezarului iar celorlalți din ce rămâne. S-ar putea să aibă mai mult de câștigat dintr-o creștere mai mare așezați la coadă decât să aibă acces prioritar la o creștere mică și sufocată implicit de politica generală de venituri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: