vineri

19 aprilie, 2024

7 mai, 2015

salariu-net-Câștigul salarial mediu net consemnat de INS pentru luna martie 2015 a fost de 1.829 lei, în creștere cu 5,7% față de luna precedentă. Puterea de cumpărare rezultată după ajustarea creșterii nominale cu inflația lunară a urcat de la 128,3% în raport cu referința fixată pentru luna octombrie 1990 (ultima de dinaintea liberalizării prețurilor) până la 135,1%.

Exprimat în moneda unică europeană, câștigul salarial mediu net a traversat lejer pragul de 400 de euro. Potrivit ultimelor date disponibile pe Eurostat (actualizate în ianuarie 2015), nivelul general al prețurilor în România era de 49,9% în raport cu media UE 28 și de 46,9% în raport cu UE 15 ( statele membre ale UE înainte de valul de aderare din 2004, din care au făcut parte majoritatea statelor foste socialiste).

Prin urmare, puterea de cumpărare a salariului mediu la noi a ajuns să fie echivalentă unui salariu net de circa 827 euro la nivelul UE 28 ( la paritatea puterilor de cumpărare standard, abreviat pcs) și 880 euro lunar în UE 15. Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.529 lei, sumă echivalentă cu aproximativ 570 euro nominal sau 1.143 euro în echivalent ca putere de cumpărare la nivelul UE 28.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

De reținut evoluția prețurilor din România în raport cu media europeană, așa cum sunt ele prezentate de Eurostat și vor creea, probabil, multe dispute la noi.

Din datele oficiale rezultă că nivelul relativ al prețurilor a atins un maxim în perioada 2007-2008. Ceea ce ar trebui să ne facă mai atenți la evoluția cursului de schimb, utilizat pentru a face trecerea din prețurile naționale în cele din Zona Euro.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

În context, vestea bună este creșterea în sine a veniturilor populației și a nivelului de trai, cu posibilitatea accesării unor credite mai mari în vederea achiziționării de locuințe sau mașini.

Vestea mai puțin bună este accesibilitate crescută la achiziționarea produselor din import și presiunea pusă asupra producătorilor autohtoni de a face față unei concurențe sporite pe măsură ce consumatorii încep să-și permită produse tot mai scumpe.


Cât privește productivitatea muncii, care ar trebui să stea la baza acestor majorări de salarii, cele mai recente date disponibile arată un avans de 4,7% în 2014, urmat de -1,7% în ianuarie 2015 și +0,1% în februarie 2015 (vezi buletinul statistic al BNR nr.2/2015), ceea ce arată că s-a cam depășit marja fezabilă de acordare a unor creșteri.

Față de martie 2014, creșterea nominală a salariului net a fost de 7,2% iar cea reală (după ajustarea cu inflația) de 6,4%. Ceea ce înseamnă că a urcat peste indexarea de cinci procente acordată pensiilor pe care le alimentează prin impozitare, respectiv că s-a înregistrat o ușoară ameliorare a deficitului cronic al bugetului asigurărilor sociale.

Modificări ample între ramurile de activitate

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat la fabricarea produselor din tutun (5.799 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (995 lei). Raportul dintre acestea a ajuns la aproape 6 la 1, exagerat față de diferența de calificare și de complexitatea activității desfășurate.

De remarcat majorarea cu aproape 20% față de luna precedentă a salariilor în sectorul farmaceutic, precum și creșterile cuprinse între 12% și 16% înregistrate la fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria metalurgică, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun și fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

La polul opus, cele mai mari scăderi au fost înregistrate pe segmentele activităţilor auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (-8,6%), în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepția mobilei, -4,3%) și în telecomunicaţii (-4%).

Așadar, în spatele mediei afișate per total s-au produs reașezări destul de ample ale retribuirii pe sectoare de activitate.

În sectorul bugetar s-a înregistrat o majorare semnificativă a câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (6,1%), urmare a modificării prevederilor legale şi a acordării sumelor reprezentând plata cu ora.

Creşteri moderate ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat şi în sănătate şi asistenţă socială (1,7%), precum și în administraţia publică (1,4%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: