marți

26 martie, 2024

8 iunie, 2015

bancomat salariiCâștigul salarial mediu net consemnat de INS pentru luna aprilie 2015 a fost de 1.857 lei, în creștere cu 1,5% față de luna precedentă.
Puterea de cumpărare rezultată după ajustarea creșterii nominale cu inflația lunară a urcat de la 135,1% în raport cu referința fixată pentru luna octombrie 1990 (ultima de dinaintea liberalizării prețurilor) până la 136,9%.

Exprimat în moneda unică europeană, câștigul salarial mediu net a ajuns la circa 420 de euro.

Potrivit ultimelor date disponibile pe Eurostat (actualizate în ianuarie 2015), nivelul general al prețurilor în România era de 49,9% în raport cu media UE 28 și de 46,9% în raport cu UE 15 (statele membre ale UE înainte de valul de aderare din 2004, din care au făcut parte majoritatea statelor foste socialiste).


Prin urmare, puterea de cumpărare a salariului mediu la noi a ajuns să fie echivalentă unui salariu net de circa 843 euro la nivelul UE 28 ( la paritatea puterilor de cumpărare standard, abreviat pcs) și 896 euro lunar în fosta UE 15.

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.564 lei, sumă echivalentă cu aproximativ 580 euro nominal sau 1.161 euro în echivalent ca putere de cumpărare la nivelul UE 28.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Față de aprilie 2014, creșterea nominală a salariului net a fost de 7,0% iar cea reală (după ajustarea cu inflația) de 6,3%.

(Citiți și: ”Economia și puterea de cumpărare: lecțiile salariului real din 1990 încoace și șansa revenirii la puterea din 2008”)

Ceea ce înseamnă că a urcat peste indexarea de cinci procente acordată pensiilor pe care le alimentează prin impozitare, respectiv că s-a înregistrat o ușoară ameliorare a deficitului cronic al bugetului asigurărilor sociale.


Cât privește productivitatea muncii, care ar trebui să stea la baza acestor majorări de salarii, cele mai recente date disponibile arată un avans de 4,7% în 2014, dar în continuă scădere de la un trimestru la altul, urmat de o confirmare a stagnării în primul trimestru din 2015 (vezi buletinul statistic al BNR nr.3/2015). Ce-i drept, în cadrul acestuia se întrevede, o relansare timidă, care va trebui confirmată.

tabel 2Modificări ample între ramurile de activitate

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în sectorul extracției petrolului brut și a gazelor naturale (5.031 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.014 lei). Raportul dintre acestea a coborât, după multă vreme, sub pragul de 5 la 1.

De remarcat majorarea cu aproape 20% față de luna precedentă a salariilor din activitatea de intermedieri financiare, precum și creșterile cuprinse între 10% și 15% înregistrate la fabricarea altor mijloace de transport, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități auxiliare intermedierilor financiare, extracția cărbunelui și telecomunicații.

La polul opus, cele mai mari scăderi au fost înregistrate pe segmentele fabricării produselor din tutun ( -29,7%, dar o corecție după primele semnificative acordate în luna precedentă) și cel al fabricării produselor farmaceutice (-18,5%, din același motiv).

Între 6% și 8% s-au situat reducerile de venituri salariale la fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice și fabricarea calculatoarelor.

În sectorul bugetar s-a înregistrat o majorare ușoară a câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (0,6%) și reduceri moderate ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (-0,3%), precum și în administraţia publică (-0,8%%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: