vineri

19 aprilie, 2024

12 octombrie, 2015

salarii profesoriSalariile tuturor angajaților din sistemul de educație – profesori, educatori și personal auxiliar – vor crește cu 15%, începând cu 1 decembrie, a anunțat luni ministrul Sorin Cîmpeanu, la finalul ultimei întâlniri cu reprezentanții sindicatelor.

”Am convenit ca după ce s-au acordat creşteri salariale de 10 la sută pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, 5 la sută în martie şi 5 la sută în septembrie, după ce s-au acordat creşteri de 12 la sută pentru personalul nedidactic, în luna august, să se mai acorde în acest an, începând cu 1 decembrie, o creştere de 15 la sută pentru tot personalul din învăţământ – didactic, didactic auxiliar şi nedidactic”, a explicat ministrul Educaţie.

Aceste majorări vor fi operate prin ordonanță de Urgență și reprezintă un efort bugetar de 1,7 miliarde de lei, pentru cele 304.000 de persoane din educație.


Cu această ultimă creștere, majorările din sistem au ajuns anul acesta la o medie de 26,7%.

România, una dintre țările cu cele mai mari diferențe de salarizare în educație

Un Raport al Comisiei Europene dat recent publicității arată că România este unul dintre statele membre cu cele mai mari diferențe de salarizare înregistrate între profesorii simpli și directorii de școală, în sistemul preuniversitar:

salarii profesori sistemul preuniversitar

 


salariile directorilor de scoala invatamant preuniversitar

De asemenea, mai spune studiul, în România ai nevoie de perioade mari de timp pentru a ajunge la maximum ce se poate câștiga în învățământul preuniversitar.

Astfel, un cadru didactic poate înregistra în cariera sa o creștere cu 182% a salariului, dar asta în peste 34 de ani. Doar în Austria și Ungaria este nevoie de intervale mai mari de timp pentru a încasa salariul maxim din învățământul preuniversitar.

În aproape statele, salariul anual minim din învățământul primar este sub PIB-ul pe locuitor.

Cele mai mici rate sunt înregistrate în Lituania (32% din PIB pe locuitor) și România (41%).

Germania (129%) și Portugalia (139%) sunt statele cu cele mai mari rate.

Deși calitatea educației din România are numeroase probleme, România este una dintre cele patru țări (alături de Lituania, Polonia și Slovenia), unde participarea la cursuri de devoltare profesională continuă este obligatorie, mai arată Raportul Comisiei Europene pe anii 2014 – 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: