luni

15 aprilie, 2024

3 februarie, 2017

UPDATE 10.50: Ministrul Florin Iordache consideră că decizia CSM nu are temei legal:

„Fără îndoială nu (nu are temei legal – n. red.), asta am și spus în cadrul dezbaterilor, acolo, avem un regulament și cred că CSM-ul este primul care trebuie să respecte acel regulament. Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea ministerului, plus cel care a solicitat, respectiv cei doi magistrați, fără îndoială această solicitare nu-și are un temei juridic”, a declarat Florin Iordache, după ședința Secției pentru procurori a CSM.

În pofida afirmațiilor ministrului, aceasta este procedura încetării detașării – se poate face la solicitarea persoanei în cauză, a instituției care a solicitat detașarea sau a instituției de la care s-a detașat – și ea s-a aplicat de nenumărate ori până acum.


În momentul de față, Ministerul Justiției are doar un secretar de stat – Mariana Moț, dar nu se știe exact dacă mai are ministru, date fiind declarațiile contradictorii privind delegarea atribuțiilor lui Florin Iordache. Conform declarației unui oficial de la Departamentul de comunicare al instituției, Florin Iordache și-a delegat atribuțiile de ministru până pe 7 februarie.

Constantin Sima, secretarul de stat căruia i s-au delegat aceste atribuții, se întoarce însă, de vineri 3 februarie, la Parchetul General.

Premierul a declarat joi seara că delegarea atribuțiilor s-ar fi făcut doar pentru ziua de joi.

***


Știrea inițială:

Procurorii Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală  pleacă de la Ministerul Justiției, după ce secția de specialitate a CSM a aprobat vineri cererea procurorului general, Augustin Lazăr, de încetare a detașării acestora ca subsecretari de stat ai lui Florin Iordache.

Secția de procurori a CSM a aprobat vineri „Nota Direcției resurse umane şi organizare privind încetarea detaşării la Ministerul Justiției a domnului Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a doamnei Oana Andrea Schmidt – Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău”.

Motivul cererii de încetare a detașării, conform unui comunicat al Ministerului Public – pentru derularea “în condiții de imparțialitate” a investigației DNA legate de modalitatea în care au fost elaborate ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale.

Cererea Ministerului Public a fost făcută după ce DNA anunțase că există un dosar deschis pentru a verifica la Ministerul Justiției modul în care au fost redactate și elaborate Ordonanțele Justiției. La scurt timp după anunțul făcut de procutori, consiliera ministrului Justiției anunțase că Florin Iordache și-a delegat atribuțiile până pe data de 7 februarie către secretarul de stat Constantin Sima.

Comunicatul integral al procurorului general:

Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima.

O situație bizară: Ministrul Justiției și-a delegat atribuțiile pentru 7 zile unuia dintre cei care vor fi retrași. Premierul spune că e vorba de numai o zi

Reamintim că Iordache și-a delegat joi atribuțiile, secretarului de stat Constantin Sima, unul dintre cei doi procurori a căror încetare a detașării o cere acum Augustin Lazăr. Potrivit declarației date, pentru Ziare.com, de către Cristina Liță, de la Departamentul de comunicare al Ministerului Justiției, delegarea de atribuții este valabilă până pe 7 februarie. Nu înseamnă că Florin Iordache nu va mai veni deloc la birou în eprioada aceasta, a precizat Cristina Liță.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că ministrul Iordache și-a delegat atribuțiile doar pentru ziua de joi, când ministrul a participat la ședința CEx a PSD și nu putea răspunde cererii DNA de oferi informații necesare anchetei.

“Pentru câteva ore (și-a delegat atribuțiile – n. red.), cât a fost plecat la CEx (Comitetul Executiv al PSD – n. red.). Au venit anumite instituții și trebuiau puse la dispoziție anumite documente (…) De la DNA s-au solicitat documente ce trebuiau semnate de șeful instituției și el era aici”, a explicat Sorin Grindeanu.

O problemă încurcată: atribuțiile unui ministru pot fi delegate unui procuror?

Judecătorul Cristi Danileț a explicat pentru cursdeguvernare.ro că există o problemă cu exercitarea atribuțiilor unui ministru de către un procuror:

“Îmi pun mari întrebări dacă poți să-i dai unui procuror atribuții de ministru. Legea privind statutul magistraților, spune la capitolul incompatibilități și inetrdicții că judecătorii şi procurorii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic”. 

De altfel, există și un caz în istoria recentă, cel al Monei Pivniceru, acum judecător la Curtea Cosntituțională.

În 2012, înainte să fie numită ministru al Justiției în Guvernul Victor Ponta, aceasta a fost silită să ceară eliberarea din funcția de judecător (la Înalta Curte de Casație și Justiție).

Constantin Sima(62 de ani) este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi are o vechime de peste 30 de ani în magistratură.

Este președintele Asociaţiei Procurorilor din România, asociație care a pledat pentru grațiere și amnistie, modificarea codurilor penale și eliminarea MCV.

De altfel, Constantin Sima, în calitate de președinte al Asociației Procurorilor, a avut pe 10 ianuarie o întâlnire cu ministrul Justiției Florin Iordache în care l-a asigurat pe acesta de sprijinul organizație pentru promovarea unei legi a grațierii și amnistiei.

La data respectivă, Sima era deja antamat pentru postul de secretar de stat, deoarece CSM aprobase detașarea sa la solicitarea Ministerului Justiției.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: