joi

18 aprilie, 2024

11 ianuarie, 2016

putinPreședintele Vladimir Putin recunoaște, într-un interviu apărut luni în publicația germană Bild, că sancțiunile impuse Rusiei de către statele occidentale au afectat Federația Rusă, dar susține că există și un aspect pozitiv al acestora – creșterea exporturilor de bunuri cu valoare adăugată mare.

Situația nu este însă așa de stabilă precum o descrie liderul de la Kremlin, și o nouă scădere a prețurilor la țiței va avea consecințe mult mai grave pentru Rusia, potrivit unei analize Reuters.

„În ceea ce privește posibilitățile noastre pe piețele financiare internaționale, sancțiunile afectează grav Rusia”, a declarat Vladimir Putin, care a calificat sancțiunile UE drept „un teatru al absurdului”.


UE și SUA au extins anul trecut acest sancțiuni introduse împotriva Moscovei după anexarea Crimeei și din cauza mișcărilor sepratiste din estul Ucrainei, care au făcut până 9.000 de victime din aprilie 2014 și până în prezent.

Președintele Putin a explicat că „cel mai grav impact este provocat în prezent de declinul prețurilor la energie”: „Avem pierderi periculoaase de venituri la exporturile noastre de petrol și gaze, pe care le putem compensa parțial din altă parte”, a spus el.

„Dar, toate acestea au și o latură pozitivă”, a explicat lideurl Federației Ruse.

“Când câștigi atât de mulți petrodolari – cum am câștigat noi – astfel încât poți cumpăra orice în străinătate, este încetinită treptat dezvoltarea în propria țară”.


În momentul de față, a mai declarat Vladimir Putin, Rusia își stabilizează treptat economia.

„Anul trecut, produsul intern brut a scăzut cu 3,8%. Inflația este de aproximativ 12,7%. Soldul balanței comerciale este pozitiv.”

„Pentru prima dată în mulți ani, exportăm în mod semnificativ mai multe bunuri cu valoarea adăugată mare și avem rezerve de aur de peste 300 de miliarde de dolari”, a mai adăugat președintele Federației Ruse.

O analiză Reuters publicată luni arată însă că situația Rusiei este mult mai serioasă decât cea descrisă de Vladimir Putin în interviul acordat Bild.

Bugetul Rusiei pe anul în curs, spune Christopher Granville, managing director firma de consultanță Trusted Sources, a fost construit pe un preț de 50 de dolari pe barilul de țiței.

Însă acesta a cunoscut săptămâna trecută noi scăderi, până la nivelul de acum 12 ani, și  se apropie de nivelul de 30 de dolari.

Mai mult, Bloomberg citează o notă de cercetare a Morgan Stanley, datată 11 ianuarie, în care se afirmă că rapida apreciere a dolarului american poate trimite barilul de țiței la 20 de USD.

bloomberg morgan stanley baril titei 20 usd

Țițeiul ar putea scădea cu 10 până la 25% dacă dolarul se apreciază cu 5%.

Această industrie înseamnă jumătate din bugetul Rusiei și 40% din exporturi, notează reuters, care amintește că 2016 este pentru ruși al treilea an cu salarii înghețate și că penriile vor fi indexate cu o valoare mai mică decât inflația.

În aceste condiții, rezervele valutare, care se situau în decembrie la aproximativ 130 de miliarde de dolari, s-ar epuiza în puţin mai mult de un an și deficitul bugetar ar putea crește la cel puţin 5% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: