vineri

29 martie, 2024

14 martie, 2016

kremlinCele două companii energetice aflate în centrul economiei ruse ar putea face schimb de poziții, ceea ce ar reversa balanța puterii de pe coridoarele Kremlinului, notează Bloomberg.

Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume valoarează cu doar 3 miliarde de dolari mai mult decât Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia.

Avansul, în scădere puternică față de cel din 2008, de 250 de miiarde de dolari, ar putea dispărea de tot dacă declinul deja de cinci ani a valorii de piață a Gazprom va continua, potrivit unor analiști citați de publicația străină.


”Rosneft ar putea recupera avansul față de Gazprom în privința valorii de piață chiar din acest an”, este de părere Andrey Polischuk, analist la Raiffeisen Bank, în Moscova.

Exportatorul de gaze controlat de Moscova se confruntă cu o competiție în creștere, precum și cu scăderea accentuată a prețurilor, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, pe principalele sale piețe europene de desfacere. Acestor provocări li se adaugă și angajamente de investiții în valoare de miliarde de dolari pentru construcția unor noi conducte.

De la venirea la putere a președintelui Vladimir Putin, în 1999, liderul de la Kremlin s-a folosit de dezvoltarea averii naționale a resurselor energetice pentru a reconstrui economia decimată a Rusiei în urma colapsului din anii 1990. În timpul acestui proces, cei doi giganți de stat Rosneft și Gazprom au prins rădăcini în centrul economiei Rusiei și a sistemului său politic.

Biroul de presă al Gazprom nu a dorit să ofere o precizare cu privire la evoluția valorii de piață, adăugând că ”pe termen mediu, Gazprom își va menține stabilitatea financiară” și va implementa investițiile cheie asumate. Rosneft nu a dorit să ofere lămuriri.

Rivalii de la Kremlin


Taxele și impozitele plătite de cei doi producători reprezintă reprezintă 30% din veniturile bugetare ale Rusiei, potrivit calculelor Bloomberg. Cele două companii cheltuiesc anual zeci de miliarde de dolari pentru conducte, porturi, transport, foraj și alte servicii care stimulează industria rusă.

Alexey Miller, CEO Gazprom, și Igor Sechin, șeful Rosneft, aliați care l-au urmat pe Putin de la biroul de primar al orașului St. Petersburg la Moscova au o influență considerabilă la Kremlin. Atunci când interele celor două companii diverg, ei devin oponenți.

”Este o lume competitivă”, spune Artem Konchin, de la Otkritie. ”I-am văzut examinându-și reciproc declarațiile de impozit, contribuțiile la buget, politicile de dividende, rapoartele trimestriale”, a adăugat el.

Dacă Rosneft va depăși Gazprom, acest lucru ”este un factor important pentru companii și pentru managementul lor, având în vedere istoria dintre cei doi”, a spus analistul. Șefii companiei de pe primul s-au bucura de mai multă influență și de o sporire a puterilor de lobby.

Spre exemplu, la ora actuală Gazprom încearcă să oprească o eventuală ridicare a monopolului pe care îl deține asupra exporturilor de gaze naturale ale Rusiei, în vreme ce Rosneft vizează să își scoată producția în creștere de țiței pe piețele internaționale unde prețurile sunt mai bune.

În urmă cu mai bine de un deceniu, existau puține îndoieli cu privire la supremația Gazprom, companie care deține monopolul asupra gazelor naturale din Rusia, fiind în sine o forță geopolitică de temut, în vreme ce Rosneft producea doar o zecime din țițeiul produs la ora actuală.

Rosneft a recuperat teren începând cu 2004, când a achiziționat activele Yukos Oil, urmând ca în 2013 să preia TNK-BP, devenind cel mai mare producător de țiței listat pe bursă.

Gazprom are o producție de gaze și țiței superioră, echivalentul a 8 milioane de barili pe zi, față de 5 milioane Rosneft. Analiștii se așteaptă ca producătorul de gaze să raporteze venituri de 29,7 miliarde de dolari în 2015, față de 18,9 miliarde de dolari – estimarea pentru Rosneft.

Pe de altă, provocările pe termen lung ale Gazprom sunt considerabil mai mari. Relațiile Rusiei cu Turcia, a doua piață de desfacere pentru gazul rusesc, se deteriorează, iar compania se confruntă cu o serie de dispute legate de preț în relația cu Ucraina precum și cu o competiție în creștere pentru piața europeană, pe care încep să își facă simțită prezența jucătorii din SUA, Orientul Mijlociu și Norvegia.

Prețurile țițeiului au scăzut cu circa 30% în ultimul an, iar cele pentru petrolul livrat Germania, cea mai mare piață de desfacere pentru Rusia, cu 48%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: