joi

18 aprilie, 2024

19 iulie, 2018

O eventuală plafonare a prețul de vânzare al gazelor din producția internă, până la 55 lei/MWh, ar putea duce la scumpirea acestora la consumator până la peste 80 lei/MWh în 2019, din cauza creșterii importurilor, potrivit unui comunicat al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA)

ROPEPCA se declară „ profund îngrijorată” de proiectul Guvernului, mai ales că plafonul propus este chiar și „sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh”.

„Plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă este o măsură contraconcurențială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziție discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale”, spune comunicatul citat.


O astfel de măsură ar conduce, pe termen mediu și lung, „la creșterea dependenței de sursele externe. Creșterea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor cât și asupra prețului suportat de aceștia”.

(Citiți și: Guvernul vrea să plafoneze prețul de piață la gazele naturale, cu 40% mai jos față de media bursei – proiect)

Asociația producătorilor de petrol și gaze spune că statul încasează 60% din creșterea prețului pe piață a gazelor de după liberalizarea acesteia, prin suprataxarea veniturilor suplimentare. „Mai mult decât atât, redevențele trebuie plătite conform prețului de referință stabilit prin raportare la prețurile de pe bursa de la Baumgarten, mult mai mari față de prețurile practicate în România”.

Harald Kraft, președintele ROPEPCA

„ROPEPCA consideră că tocmai pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania, Guvernul trebuie să ia măsuri care să nu descurajeze investițiile în producția autohtonă de gaze naturale”, precizează Harald Kraft (foto), președintele ROPEPCA.

Odată adoptată, plafonarea preţului ar pune „ în pericol” investițiile în dezvoltarea de zăcăminte, care se realizează cu costuri mari de producție.


„Impunerea unui pret de 55 lei/MWh pune sub semnul intrebării viabilitatea economică a unor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producției și a locurilor de muncă”, spune ROPEPCA.

(Citiți și: Valoarea de piață a Romgaz şi OMV Petrom scade cu peste 3%, după propunerea MFP de plafonare a preţului gazelor)

Totodată, „o Hotărâre de guvern care plafonează prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori este neconformă cu statutul piață liberă; această decizie va descuraja producția internă de gaze naturale, pentru care companiile din România investesc sume semnificative în exploatarea zăcămintelor și în crearea de locuri de muncă”, susține Harald Kraft.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră este compusă din 16 membri, deținători de acorduri de concesiune. Aceste acorduri au fost semnate de companiile membre cu statul român, în baza Legii Petrolului în vigoare.

În prezent, membrii ROPEPCA dețin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producție onshore din România, reprezentând pentru anul 2017 investiții cumulate de 900 milioane de Euro, o cifră de afaceri de aproape 3,4 miliarde de Euro, contribuții către bugetul de stat de 300 milioane de euro, precum și crearea și menținerea a 13.700 locuri de muncă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: