duminică

17 martie, 2024

7 martie, 2018

Câți români au plecat în UKCâți români au plecat în UK? În pofida Brexitului, Marea Britanie și-a consolidat în 2016 locul de țară preferată pentru românii care pleacă să muncească în străinătate, potrivit ultimelor date ale INS.

Statistica mai confirmă un fenomen important care se manifestă recent:

în timp ce scade numărul tinerilor între 25 și 34 de ani care pleacă, urcă cel al persoanelor peste 45 de ani și, mai accentuat, al persoanelor în vârstă.

Câți români au plecat în UK? Emigrează tot mai multe persoane de peste 45 de ani


Datele INS mai reflectă o tendință: crește numărul persoanelor de peste 45 de ani care pleacă și scade ponderea tinerilor, comparativ cu ultimii ani, înregistrându-se o revenire spre fluxurile anterioare crizei, în ceea ce privește românii cu experiență și vechime în muncă.

Astfel:

  • pentru categoria 45 – 49 ani, numărul celor plecați a urcat de la 9.613 persoane în 2011, la 15.546 – în 2016
  • pentru 55 – 59 de ani, s-au înregistrat în 2016 un număr de 7.567 emigrări, comparativ cu 5.702 în 2011

Câți români au plecat în UK

Fenomenul se suprapune evoluției din interiorul celor două cohorte: în 2016 față de anul 2015,  crește numărul românilor de peste 45 de ani și scade celor al persoanelor sub 34 de ani.


Dar este mai amplu la persoanele în vârstă, o dovadă că tot mai mulți români s-au stabilit acolo și acum își aduc lângă ei și părinții.

Tendința se observă mai bine pe evoluția din întrega perioadă 2008 – 2016 (pentru care există astfel de informații).

Creșterile sunt și mai semnfiicative, în condițiile în care în 2008 emigraseră peste 300.000 de români, pe când în 2016 – aproape 210.000. Maximul a fost atins însă chiar în anul aderării, 2007, când au plecat din țară 544.074 de emigranți temporar.

(Citiți și: ”PIB-ul crește, țara se golește: Numărul românilor care își iau cetățenie în alt stat UE sau emigrează definitiv revine la valoarea de dinaine de criză”)

Se constată și o menținere a raportului dintre genuri – numărul bărbaților emigrați continuă să-l depășească pe cel al femeilor, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în timpul crizei, când femeile își găseau mai ușor un loc de muncă (de obicei, pentru asistarea persoanelor în vârstă).

Câți români au plecat în UK. Italia a coborât pe locul doi, mult în urmă

Aproape 30% din românii care au emigrat în 2016 au ales Regatul, în timp ce Italia, țara cu cea mai mare diaspora românească (aproape 1,2 milioane de persoane) a fost țară de destinație pentru doar 21% din cei plecați:

Sursa: INS

Ce care se întreabă câți români au plecat în UK mai trebuie să știe că se confirmă trendul accentuat ascendent apărut încă înainte de 2014, când Marea Britanie a fost obligată să permită accesul românilor și bulgarilor pe piața muncii.

În termeni absoluți, în 2016 au ales această țară 62.650 de români, comparativ cu 44.000 de persoane care s-au îndreptat spre Italia:

Câți români au plecat în UK

Per total, peste 151.000 de români au ajuns în insulă în primii trei ani după liberalizarea pieței muncii, cel mai mare număr fiind înregistrat chiar în anul în care britanicii au votat pentru ieșirea din UE.

Pe locul trei, în clasamentul statelor de destinație se află Germania, tot pe trend ascendent, care a depășit Spania în 2016.

Impresionantă este și creșterea (cu 50%) a celor care au ales Austria – 12.400 persoane, în 2016, față de 8.000 în 2015.

E important câți români au plecat în UK pentru că în acest context crește miza autorităților române în procesul negocierilor privind Brexitul, pentru protejarea drepturile românilor care locuiesc și lucrează în Marea Britanie.

Altfel, indiferent de dorința declarată de a-i aduce înapoi pe românii emigrați, statul s-ar putea confrunta cu o nouă presiune asupra bugetului.

Nu există studii privind calificarea acestor români.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: