joi

28 martie, 2024

27 martie, 2017

Rata creditelor neperformante a crescut în ianuarie cu 0,29 puncte procentuale, până la 9,75%, dar este mai redusă cu 3,71 puncte procentuale faţă de nivelul din ianuarie 2016, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Totodată, creditele restante erau de peste 13,6 miliarde de lei la sfârșitul luni februarie, potrivit datelor BNR, care se referă doar la principal. Sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi.

Ținta BNR pentru creditele neperformante este de 6% în acest an.


„Creditele neperformante au continuat să se reducă. În acest an există ţinta de 6% cu creditele neperformante, adică de a ajunge la media europeană. Suntem, în schimb, peste media europeană în ce priveşte gradul de acoperire cu provizioane al acestor credite. Din perspectiva bugetului România nu ar trebui să folosească bani publici pentru sectorul bancar în aceşti ani, începând cu 2009”, a spus viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, citat de Agerpres.

Numărul persoanelor fizice înregistrate la Biroul de credit cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a crescut cu 13.029, la 648.873 în ianuarie, faţă de nivelul din decembrie, fiind a treia lună consecutivă de creştere, se arată în datele Băncii Naţionale a României.

În ceea ce priveşte valoarea restanţelor, acestea se ridicau, în ianuarie, la 8,08 miliarde lei, în creştere cu 1% comparativ cu luna anterioară, din care peste 3 miliarde lei erau în moneda naţională, 3,45 miliarde lei echivalent în euro, 1,58 miliarde lei echivalent în alte valute şi 45,5 milioane lei echivalent în dolari.

În funcţie de categoria de întârziere, restanţele mai mari de 90 de zile reprezentau peste 4,5 miliarde lei. De asemenea, statistica BNR relevă faptul că existau restanţe de 62,9 milioane lei, cu o întârziere de 61 – 90 de zile, respectiv de 38,7 milioane lei, între 31- 60 de zile.


Valoarea totală a creditelor scoase în afara bilanţului depăşea 1,5 miliarde lei, iar 1,97 miliarde lei – la colectare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: