vineri

19 aprilie, 2024

9 mai, 2017

Începând din toamna acestui an se va implementa standardul comun de raportare fiscală, „ceea ce înseamnă practic demararea schimbului automat de informaţii fiscale şi financiare între mai multe state din întreaga lume, printre care şi România”, a declarat marți Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

România a aderat, alături de alte 51 de state sau jurisdicții, la Acordul pentru schimbul automat de informaţii financiare în octombrie 2014, datele legate de conturile românilor din străinătate fiind disponibile pe măsură ce statele semnatare au implementat procedurile, teoretic procesul încheindu-se în toamna acestui an.

„În acest context, ar fi de dorit ca România să ia în calcul introducerea unui program de conformare voluntară, care să încurajeze contribuabilii să-şi declare în mod transparent deţinerile din afara ţării. Un astfel de program a fost adoptat de exemplu de Marea Britanie anul trecut. Programul „Requirement to correct” oferă contribuabililor britanici ultima şansă de a-şi declara activele deţinute în străinătate până cel mai târziu în septembrie 2018, după care aceştia, dacă nu declară, vor suporta rigorile legii, în caz că sunt identificaţi”, a declarat Mihaela Mitroi.


Încurajarea conformării voluntare a contribuabililor din românia ar putea fi una dintre soluţiile creşterii veniturilor bugetare – este una dintre concluziile Conferinţei PwC – „Schimbarea paradigmei impozitării persoanelor fizice din România”.

Conformarea voluntară

Programe de conformare voluntară au fost implementate în ultimii ani în 21 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est precum Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia sau Slovenia. În multe cazuri, aceste iniţiative prevăd anularea totală sau parţială a penalităţilor datorate de contribuabili şi iertarea de acuzaţii penale.

În România, toate inițiativele vizând o amnistie fiscală, după model american sau european, au fost respinse.

Alte 23 de state din afara Uniunii Europene au introdus programe de conformare voluntară, precum Statele Unite, Canada, Japonia, Elveţia sau Australia, potrivit informaţiilor OECD, citate de un comunicat PwC.


Sumele recuperate în urma acestor iniţiative sunt impresionante în anumite cazuri. Spre exemplu, Statele Unite au colectat 10 miliarde de dolari între 2009 şi 2015, Marea Britanie – 610 milioane de lire sterline între 2007 şi 2016, Olanda – 235 milioane de Euro numai în 2013.

„În acelaşi timp, pentru creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare se pot avea în vedere şi oportunităţile oferite de tehnologie, cum ar fi integrarea bazelor de date ale administraţiei publice, precum şi implementarea programului de conectare a caselor de marcat la serverele ANAF, pentru asigurarea deplinei trasabilităţi a tranzacţiilor. Totodată, există şi alte măsuri care pot duce la simplificarea procedurilor de declarare de către contribuabili, spre exemplu prin implementarea unui sistem informatic performant, aşa cum a procedat Polonia”, a adăugat Mihaela Mitroi.

Verificări ANAF: 25 milioane euro venituri nedeclarate descoperite după 56 de controale

Până la deplina operaționalizare a procedurii transferului de date financiare, ANAF derulează de 3 ani o campanie de verificări naționale a conformării fiscale.

În 2015, ANAF a identificat venituri nedeclarate de peste 86,9 milioane de lei, la 10 persoane fizice cu averi mari dintr-un grup de 336 de persoane asupra cărora au fost făcute analize și verificări privind riscurile fiscale.

Eugen Șerban, director al Direcției de Verificari Fiscale, a prezentat la conferința organizată marți de PwC Romania date actualizate: ”Între 2016 și aprilie 2017, am avut 56 de verificări încheiate, în urma cărora am constatat venituri nedeclarate de 119,5 milioane de lei. Pentru acestea am calculat un impozit suplimentar de 19,1 milioane, penalități și dobânzi de 7,7 milioane de lei. Am încasat efectiv 4,2 milioane de lei. Se află în curs alte 245 verificări ale situației fiscale personale și 41 verificări prealabile, cele mai multe urmând să le finalizăm în acest an”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: