marți

16 aprilie, 2024

4 octombrie, 2015

parlamentRomânia se situează pe primul loc din Europa Centrală şi de Est la numărul de legi adoptate într-o perioadă de un an.

Potrivit raportului Grayling AcTrend, elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group, în perioada 1 august 2014 – 1 august 2015, în șase țări din Europa Centrală și de Est (Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria şi România) au fost emise 1.041 de acte normative, dintre care 290 au fost aprobate la Bucureşti.

Potrivit studiului, faţă de precedenta perioadă analizată se constată o creștere cu 17% a numărului de documente aprobate și, pe total, media a fost de trei legi emise zilnic.


cei mai harnici parlamentari

Situația este explicabilă în România, ținând cont că anul 2014 a fost unul electoral. Oricum, este regulă general valabilă că parlamentarii devin mai activi în a doua jumătate a mandatului, pentru a-și crește vizibilitatea, în vederea următoarele alegeri legislative, explică autorii analizei.

Guvernul legiferează mai accelerat decât Parlamentul: Ordonanțele cu impact economic bat numărul de legi

România deține și recordul la ponderea legilor cu impact asupra activității companiilor votate prin procedură extraordinară: 55% din proiectele de acest gen au fost adoptate astfel. Un procent uriaș, comparativ cu cel din Polonia (6%) sau Bulgaria.

Asta, în condițiile în care numărul Ordonanțelor de Urgență a scăzut totuși, față de anul anterior, cu 7%.


Organizațiile neguvernamentale le-au explicat însă autorilor studiului că actualul guvern a folosit în premieră o strategie ce reduce doar aparent reglementările prin OUG: înghesuirea într-o singură ordonanță a unor reglementări ce modifică mai multe legi.

legi adoptate prin proceduri extraordinare

Per total, 45% din legile adoptate (468 din 1041) au avut un impact direct asupra companiilor, în vreme ce o treime au avut efect asupra mediului de afaceri, în general (36%).

Domeniile cele mai reglementate au fost sectorul financiar (14%) și agricultura (14%).

Sectoarele cel mai puțin afectate au fost IT&C, industria și sectorul energetic.

40% dintre modificările legislative din ultimul an au avut impact asupra mediului de business.

modificari legislative pe domenii

 

Reflectarea în presă

Tot în România se constată și cel mai mare interes al presei pentru modificările legislative: despre aproape 50% din noile reglementări s-a scris și vorbit în mass-media, față de numai 8,5% din legile adoptate în anul anterior și devenite subiecte de presă.

Explicația din raport este că mass-media a fost mult mai atentă la ce a reglementat candidatul Victor Ponta și la impactul ordonanțelor și hotărârilor asupra campaniei pentru alegerile prezidențiale (deciziile motivate electoral).

reflectarea in presa

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: