marți

26 martie, 2024

24 octombrie, 2016

dacian-ciolosPregătirile pentru preluarea prșeedinției Consiliului UE costă câteva zeci de milioane de euro, estimare ce cuprinde cheltuieli administrative, logistice și de promovarea a României, a declarat luni premierul Dacian Cioloș.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. România va prelua această poziție în ianuarie 2019, până atunci fiind nevoie să stabileaască prioritățile și principiile mandatului său de 6 luni.

”E vorba, din calculele noastre, de câteva zeci de milioane de euro costul pregătirii preşedinţiei şi derulării preşedinţiei Consiliului UE.


Sunt bani care vor contribui inclusiv la promovarea imaginii României, bani care trebuie să ne permită să pregătim şi partea administrativă, logistică”, a declarat premierul la dezbaterea ”Start pentru 2019: România la președinția Consiliului UE”.

În timpul mandatului, țara care asigură președinția Consiliului UE va găzdui Consilii informale ale miniștrilor, iar Dacian Cioloș a anunțat că viitorul guvern va decide în ce orașe se vor desfășura acestea.

”Pentru fiecare Consiliu de miniştri vor exista reuniuni informale în statul membru care asigură preşedinţia, deci va trebui decis dacă organizăm toate consiliile informale la Bucureşti, în Capitală, sau dacă le organizăm şi în alte locaţii din ţară.

Asta presupune, dacă o facem şi în alte locaţii din ţară, costuri suplimentare pentru că trebuie asigurată partea logistică pentru a primi câteva sute de oameni, deci delegaţii care vor însemna sute de participanţi, dar înseamnă şi o oportunitate de a promova şi alte zone din ţară decât Bucureştiul’, a explicat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Ministrul Comănescu le cere miniștrilor să numească oameni capabili să facă față rolului pe care-l vor avea


La aceeași dezbatere, ministrul Externelor, Lazăr Comănescu, le-a cerut membrilor Guvernului să conștientizeze complexitatea momentului și să numească oameni care să facă față sarcinilor:

„Folosesc acest prilej pentru a solicita tuturor colegilor mei din ministere să gândească foarte bine din perspectiva anului 2019 modul în care își fac rezerva de oameni care să fie ori trimiși la Reprezentanță, ori să fie puncte de contact aici, la București”, a declarat Comănescu.

Toate forțele politice trebuie să înțeleagă că e vorba de un moment care „trece dincolo de abordările diferite în funcție de o orientare politică sau alta a unuia sau altuia dintre partide”.

„Sper ca viitoarea compoziție a Parlamentului să demonstreze că avem resursele umane (…) care să facă față unei asemenea provocări care, dacă știm s-o gestionăm așa cum se cuvine, va fi de natură să consolideze percepția (…) că România e un membru al Uniunii Europene ce contează cu adevărat”, a mai spus ministrul Lazăr Comănescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: