joi

28 martie, 2024

14 septembrie, 2018

Guvernul a aprobat joi un memorandum referitor la aderarea României la Cadrul de cooperare pentru calculul de înaltă performanță – Euro HPC, o infrastructură de supercalculatoare ce va face posibile milioane de miliarde de operațiuni pe secundă.

Investiția se ridică la aproximativ un miliard de euro până în 2020, din care 486 de milioane de euro va fi contribuția UE și restul fiind alocări ale statelor asociate în acest proiect.

EuroHPC va fi folosită pentru a dezvolta produse inovatoare și pentru a depista și preveni boli sau catastrofe naturale.


De exemplu, pentru sistemul medical se vor putea proiecta și introduce noi medicamente, diagnostica mai rapid pacienții sau crește calitatea îngrijirii medicale personalizate.

România va putea accesa și fonduri UE pentru dezvoltarea de tehnologii și aplicații pentru următoarea generație de supercomputere.

„Aderarea României la această inițiativă europeană este esențială pentru menținerea țării nostre în cursa economică din era super-vitezei informaționale și demonstrează seriozitatea și angajamentul față de partenerii europeni și NATO, dar și față de menținerea avantajului nostru competitiv.

Calculatoarele de înaltă performanță au, de asemenea, un rol esențial în susținerea revoluției industriale digitale care transformă profund industriile tradiționale prin facilitarea de servicii bazate pe noi modele de afaceri.


Mai mult, HPC a permis producătorilor europeni să sporească productivitatea, reducând timpul necesar pentru dezvoltarea noilor platforme de vehicule de la o medie de 60 de luni la 24 de luni, îmbunătățind în același timp siguranța, protecția mediului și confortul pasagerilor”, a declarat joi Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor, citat de Hotnews.

Potrivit Ministerului Comunicațiilor, ‘România va putea beneficia de bani europeni din programul de cercetare și inovare „Orizont 2020”. Aceste sume vor fi folosite într-un parteneriat public-privat (PPP) privind calculul de înaltă performanță pentru cercetare și dezvoltare de tehnologii și aplicații pentru următoarea generație de supercomputere’.

Până în prezent, la Cadrul de cooperare pentru calculul de înaltă performanță – Euro HPC au aderat 24 de state, printre care și România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: