vineri

19 aprilie, 2024

22 martie, 2013

Autoritățile române și producătorii de lapte trebuie să ia măsuri încă de pe acum pentru ca din anul 2015 să evite ieșirea de pe piața internă a laptelui de producție autohtonă, ca urmare a eliminării cotelor de lapte la nivel european, a avertizat, vineri, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

„Sunt foarte preocupat de ceea ce se va întâmpla cu producătorii români după 2015 când vor dispărea cotele de lapte şi piaţa va fi total liberalizată. Dacă producătorii locali nu îşi consolidează o producţie de calitate, multe branduri româneşti de lactate, cu capital internaţional, riscă să nu mai producă cu lapte românesc.

Autorităţile şi producătorii ar trebui să reflecteze serios şi să decidă ce e de făcut pentru ca în 2015 să nu ne trezim că nu vom mai găsi pe piaţă lapte românesc. Dacă vrem să evităm asta, trebuie acţionat acum. Brandingul produselor locale, sistemul de autocontrol, organizarea producătorilor sunt parte din această soluţie (…) Va exista şi posibilitatea acordării unor subvenţii cuplate pentru sectoare vulnerabile”, a declarat Cioloș, pentru Mediafax.


Eliminarea cotelor de lapte din anul 2015 va permite producătorilor din întreaga Uniune Europeană să vândă cantități nelimitate de lapte, astfel încât piața românească va fi invadată de produse de import, a explicat Lucian Luca, de la Institutul de Economie Agrară al Academiei Române.

Problema, în mare, este că vin alții cu productivitate mai mare, cu vaci specializate în lapte, iar producătorii mai mici, cu vaci mixte, n-or să mai găsească clienți. Procesatorii vor importa din țările mari productătoare, pentru că va fi oferta mai bună, va veni lapte ieftin din exterior. Și așa, laptele din exterior este mai ieftin, cel puțin în anumite perioade”, a explicat Luca, pentru cursdeguvernare.ro.

Productivitatea – la jumătate față de țările din UE. Și mult lapte ”neconform”

Cercetătoarea Mariana Grodea, de la același institut, consideră că România nu va putea face față concurenței producătorilor de lapte din exterior, după eliminarea cotelor, având în vedere capacitatea de producție redusă a fermierilor români.

Potrivit cercetătoarei, 90% dintre fermele și gospodăriile de profil din România dețin între una și trei vaci.


De asemenea, producția medie pe cap de vacă furajată este de 3.860 de litri pe an în România, față de 7.000-8.000 de litri, cât produce în medie o vacă în Germania sau Franța.

Un alt handicap al productătorilor din România în fața concurenței din străinătate este legat de cantitatea mare de lapte neconform din producția autohtonă.

Dintr-un total de 5 milioane de litri de lapte produs anual în România, doar 1,3 milioane de litri intră în circuitul oficial de procesare.

Din acești 1,3 milioane de litri, 20% reprezintă lapte neconform.

Ceilalți 3,7 milioane de litri de lapte nu sunt verificați dacă sunt sau nu conform normelor europene.

Conformitatea cu normele europene se referă la respectarea limitelor de celule somatice și germeni din lapte.

Prin urmare, autoritățile române ar trebui să ia măsuri urgente pentru sprijinirea productătorilor interni, în vederea mecanizării și retehnologizării fermelor, precum și achiziționării de rase de vaci mai performante, a explicat Lucian Luca.

De asemenea, statul poate să-i protejeze într-un fel pe producătorii defavorizați, de exemplu, din zona montană.

Viitoarea Politică Agricolă Comună a UE lasă statelor libertatea să-i ajute pe micii producători defavorizați, pentru că altfel, odată cu liberalizarea cotei de lapte, fermele intensive vor putea produce laptele mult mai ieftin”, a mai explicat Luca.

Pentru spijinul oferit producătorilor, statul român poate utiliza fonduri europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Poate se intelege de ce alte tari au punctat pe agricultura biologica si marcile de garantie DOP si DOC .In UE ,toate statele dezvoltate au aceste facilitati pentru agricultori .
    DOP = de origine protejata si asigura tutelarea internationala legala a agricultorilor specializati in productia (dupa retete recunoscute) de produse care primesc aceasta recunoastre UE . ( un exemplu din o lista foarte lunga : vezi consortiul italian al productiei de Grana Padano)
    DOC = de origine controlata si care asigura calitatea productiei in baza controlului .(vezi cazul vinurilor italiene )
    Exista si marca DOCG . De origine controlata si garantata.
    Romania e inca in primitivism din punct de vedere a agriculturii ,a procesarii productie autohtone si promovarii acesteia .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Poate se intelege de ce alte tari au punctat pe agricultura biologica si marcile de garantie DOP si DOC .In UE ,toate statele dezvoltate au aceste facilitati pentru agricultori .
    DOP = de origine protejata si asigura tutelarea internationala legala a agricultorilor specializati in productia (dupa retete recunoscute) de produse care primesc aceasta recunoastre UE . ( un exemplu din o lista foarte lunga : vezi consortiul italian al productiei de Grana Padano)
    DOC = de origine controlata si care asigura calitatea productiei in baza controlului .(vezi cazul vinurilor italiene )
    Exista si marca DOCG . De origine controlata si garantata.
    Romania e inca in primitivism din punct de vedere a agriculturii ,a procesarii productie autohtone si promovarii acesteia .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: