joi

18 aprilie, 2024

28 octombrie, 2017

România ar putea primi, anul viitor, 40 de refugiaţi sirieni aflaţi provizoriu în Turcia, în baza unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

Acest proiect, afișat vineri pe site-ul MAI, confirmă cota de relocare a migranților corespunzătoare anului 2018.

Cota pentru anul 2018 a fost stabilită în cadrul şedinţei din 11 august a Comitetului pentru relocarea refugiaţilor în România, din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi MAI.


Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați estimează că relocarea migranților la nivel mondial se va situa, în 2018, la nivelul 1,2 milioane de persoane.

„Propunerea are în vedere priorităţile de relocare ale Uniunii Europene, liniile de politică externă ale României în domeniu şi necesităţile internaţionale de relocare a refugiaţilor stabilite de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (ICNUR)”, scrie în Nota de fundamentare a proiectului.

ICNUR apreciază că, în 2018, relocarea la nivel mondial ar putea să se apropie de 1,2 milioane de persoane. Refugiaţii sirieni reprezintă, pentru al doilea an consecutiv, 40 la sută din nevoile globale de relocare, urmaţi de refugiaţii din Republica Democratică Congo (12 la sută) şi Republica Centrafricană (8 la sută).

România avea alocat un număr de 4.180 de refugiaţi ajunşi în UE, conform deciziilor din 2015 ale Comisiei Europene, prin care au stabilit aşa-numitele cote obligatorii de refugiaţi.


De la debutul crizei migrației și până în iulie 2017, prin intermediul mecanismului oficial de relocare, doar 710 persoane aflate „în nevoie de protecţie internaţională”, ajunse ca efect al migraţiei ilegale în Grecia şi Italia, au fost trimise în România.

România găzduieşte la centrele de cazare a solicitanţilor de azil din Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Rădăuţi şi Şomcuta Mare (lângă Baia Mare, Maramureş) un număr de 521 de sirieni, 131 de irakieni, 45 de persoane din Eritreea (stat din nord-estul Africii) şi 13 persoane din Yemen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: