joi

18 aprilie, 2024

26 octombrie, 2016

calitatea-vietiiRomânia figurează pe locul 32 din 61 de țări analizate la mijlocul anului 2016, imediat după Polonia și Africa de Sud dar înainte de Mexic și Bosnia-Herțegovina, în ceea ce privește calitatea vieții, potrivit site-ului numbeo.com.

Criteriile avute în vedere au inclus puterea de cumpărare, siguranța personală, calitatea serviciilor de sănătate, costul vieții, valoarea proprietăților față de venituri, timpii de călătorie, nivelul de poluare și clima.

Pe primele locuri în acest clasament figurează Danemarca (201,53 puncte), Elveția (196,44 puncte), Australia (196,40 puncte), Noua Zeelandă (196,09 puncte) și Germania (189, 87 puncte). Rusia (86,53 puncte) și Ucraina (84,07 puncte) sunt vecine la coada clsamentului, după Egipt (88,35 pcte.) și înaintea unui grup de țări din Asia de Sud-Est din care fac parte Indonezia (66,39 pcte.), Filipine (60,04 pcte.), Malaezia (57,40 pcte.), Thailanda (49,48 pcte.) și Vietnam (31,48 pcte.)


Merită subliniate, în această evaluare a calității vieții, o serie de alăturări greu de anticipat, precum plasarea Portugaliei (locul 11) înaintea Suediei (locul 12), în pofida unei puteri de cumpărare situată la doar ceva mai mult de jumătate ( punctaj 68,38 față de 117,26 la acest capitol) dar cu avantaj pe partea de siguranță, nivel de poluare și climă.

De asemeni, Cehia (locul 20) devansează Coreea de Sud (locul 21) prin compensarea la alte capitole a nivelului de dezvoltare ceva mai redus iar Grecia (locul 27) a fost ajunsă din urmă de Slovacia (locul 28), cam la aceeași putere de cumpărare dar pe o altă structură de avantaje comparative (siguranță personală și sistem de sănătate versus climă).

În grupul de țări apropiate de noi ca punctaj, România (la fel ca și Polonia) a compensat nivelul de venituri mai scăzut decât în Africa de Sud tot prin siguranța personală, în pofida unei clime mai puțin avantajoase. A fost însă aproape egalată de Mexic, cu un nivel similar de venituri și fără o prea mare siguranță personală, prin avantajele din prestațiile mai bune de sănătate (la care s-a adăugat, desigur, clima).

Pentru a ne plasa în context regional, vă prezentăm valorile pentru câteva state din vecinătate și care au intrat în UE la date apropiate. La primii patru indicatori, valorile mai mari sunt mai bune în timp ce la ultimii patru valorile mai mici contribuie mai mult la rezultatul de ansamblu. Se observă că avem cea mai bună siguranță personală dar și cele mai scumpe case din regiune față de venituri.


tabel1

Numbeo.com a plasat vecinele noastre colege de UE, Ungaria și Bulgaria, tocmai pe locurile 37 și 38, cu o putere de cumpărare sub cea din România deși au un indice mai bun din punct de vedere al prețului proprietăților raportat la venituri. Foarte aproape de ele, se plasează un alt stat vecin, Serbia (locul 40), cu un sistem de sănătate mai performant decât ele și decât la noi.

De altfel, la acest indicator critic avem cea mai slabă performanță relativ la țările analizate. Doar șase din celelalte 60 de state se situează mai jos decât noi la punctajul acordat la sănătate, unde stăm mai prost decât Rusia sau Bulgaria și decât toate statele asiatice plasate la coada clasamentului, cu excepția Vietnamului.

Dincolo de îmbunătățirea generală a rezultatelor, plecând de la creșterea puterii de cumpărare și până la îmbunătățirea transporturilor, avem, așadar, de întreprins măsuri urgente pentru a aduce sănătatea din lumea a treia, unde suntem plasați acum, măcar într-o zonă acceptabilă pentru apartenența la UE. Practic, din punct de vedere al calității vieții, acesta este criteriul la care suferim cel mai mult.

***

Numbeo.com este un site lansat în luna aprilie 2009 iar cercetările și datele disponibile prezentate nu sunt influențate de nicio organizație guvernamentală. Mladen Adamovic, Founder/CEO a lucrat ca inginer de software la Google (2007-2009), unde a dezvoltat aplicații interne. Site-ul condus de el a fost menționat ca sursă de mai multe publicații internaționale de prestigiu, precum Time, Forbes, The Economist, New York Times, The Telegraph, The Washington Post, USA Today, The Sydney Morning Herald, China Daily etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: