miercuri

27 martie, 2024

3 august, 2016

oecdGuvernul a aprobat miercuri participarea României la un proiect de analiză specifică realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind 5 sectoare-cheie din domeniul guvernanței publice și al reformei administrative.

Cele 5 sectoare sunt:

  • funcția publică
  • coordonarea la centrul guvernului
  • guvernarea deschisă
  • managementul bugetar
  • agenda digitală

Toate vor beneficia de realizarea unor analize specifice, evidențiind punctele forte și punctele slabe ale fiecăreia din cele 5 zone prin raportare la bunele practici ale OCDE, iar concluziile vor fi prezentate în cadrul unei conferințe pe această temă.


Potrivit Guvernului, responsabil de implementarea proiectului va fi un comitet director, alcătuit din reprezentanți cu putere de decizie (secretari de stat sau directori) ai instituțiilor implicate în proiect și din ministerele responsabile de domeniile ce vor fi analizate.

Comitetul va face demersurile necesare pentru a asigura logistica și participarea necesară desfășurării misiunilor de evaluare ale echipei OCDE, care vor avea loc în perioada octombrie-noiembrie 2016.

Coordonarea activităților comitetului director va fi realizată de către un consilier de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

Domeniile propuse pentru realizarea analizei specifice a OCDE au fost stabilite ca urmare a vizitei de lucru efectuate în luna aprilie a.c. de o delegație a Departamentului pentru Guvernanță Publică a OCDE.


Colaborarea cu Departamentul pentru Guvernanță Publică și Dezvoltare Teritorială din cadrul OCDE oferă României șansa de a beneficia de un audit recunoscut pe plan internațional în acest domeniu, de posibilitatea de a se compara cu alte state membre ale organizației și state non-membre prin raportare la standarde comune și de a realiza ajustări ale propriilor sisteme.

Măsurile pentru modernizarea administrației publice în orizontul de timp 2014-2020 sunt prevăzute în patru documente strategice: Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014-2020, Strategia pentru o mai bună reglementare, Strategia pentru dezvoltarea funcției publice pentru 2016-2020 și Strategia în domeniul formării, care este în curs de finalizare.

Aceste patru documente strategice reprezintă condiționalități ex-ante pentru cadrul financiar 2014-2020, iar expertiza OCDE a fost folosită de Comisia Europeană și în perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană pentru a asigura asistența tehnică în domeniul guvernanței publice.

Tot mioercuri, Executivul a aprobat și plata contribuției voluntare a României la OCDE pentru 2016, reprezentând echivalentul a 150.000 de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: