luni

22 aprilie, 2024

6 noiembrie, 2016

brexit proceduri„În zilele următoare”, Guvernul va numi Înaltul Reprezentant pentru Brexit, cel care va cocordona pregătirea și negocierile României în acest proces, a anunțat Cristian Bădescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Pe fond, subiectul (Brexit – n.r.) este complicat. (…) Ceea ce face Uniunea Europeană este să se pregătească. Pentru România, în zilele următoare va fi anunțat un Înalt Reprezentat al Guvernului pentru Brexit, care va avea o echipă și care va lucra pentru pregătirea poziției României și angajarea în viitoarele negocieri, care n-au început”, a afirmat Bădescu la o dezbatere despre oportunitățile pe care România le va avea când va prelua președinția Consiliului UE în 2019, citat de Agerpres.

La începutul lunii octombrie, premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit la București cu Michel Barnier, negociatorul șef al Comisiei Europene pentru pregătirea și derularea negocierilor cu Marea Britanie în raport cu prevederile articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene.


Barnier se află într-un turneu de lucru ce include cele 27 state membre ale Uniunii Europene, pentru a prezenta metodologia de lucru și a evalua pozițiile acestora în vederea pregătirii procesului de negociere cu Marea Britanie.

România a fost a patra țară vizitată de acesta, după Franța, Germania și Olanda, pentru că țara noastră va prelua Președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019, perioadă în care se vor finaliza și negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Premierul a prezentat atunci poziția României în acest context: „Opțiunea României în ceea ce privește discuțiile privind viitorul Uniunii Europene este clară: țara noastră dorește să fie parte a nucleul de integrare europeană având mijloacele și voința politică necesare pentru a aduce valoare adăugată în această dezbatere.”

Pregătirile pentru preluarea prșeedinției Consiliului UE costă câteva zeci de milioane de euro, estimare ce cuprinde cheltuieli administrative, logistice și de promovarea a României.


Ministrul Externelor, Lazăr Comănescu, le-a cerut membrilor Guvernului să conștientizeze complexitatea momentului și să numească oameni care să facă față sarcinilor:

“Folosesc acest prilej pentru a solicita tuturor colegilor mei din ministere să gândească foarte bine din perspectiva anului 2019 modul în care își fac rezerva de oameni care să fie ori trimiși la Reprezentanță, ori să fie puncte de contact aici, la București”, a declarat Comănescu.

Toate forțele politice trebuie să înțeleagă că e vorba de un moment care “trece dincolo de abordările diferite în funcție de o orientare politică sau alta a unuia sau altuia dintre partide”.

“Sper ca viitoarea compoziție a Parlamentului să demonstreze că avem resursele umane (…) care să facă față unei asemenea provocări care, dacă știm s-o gestionăm așa cum se cuvine, va fi de natură să consolideze percepția (…) că România e un membru al Uniunii Europene ce contează cu adevărat”, a mai spus ministrul Lazăr Comănescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: