luni

25 martie, 2024

5 octombrie, 2018

Ministerul Finanțelor (MFP) a făcut joi două emisiuni de euroboduri în sumă totală de 1,75 miliarde de euro, dintr-un program de 2,5 miliarde, aprobat prin ordin, apropiindu-se astfel de ţinta pentru acest an de 4,5 – 5 miliarde de euro.

Una dintre emisiuni, de 1,15 miliarde de euro prin eurobonduri, cu scadență în 2029, s-a făcut la un randament de 195 puncte de bază peste midswap, iar cealaltă, de 600 de milioane de euro, cu scadența în 2039, la un randament de 270 de puncte de bază peste midswap, potrivit Bloomberg, preluată de Profit.ro.

Midswap este o rată de referință, de obicei titlurile de stat germane cu aceeași maturitate, la care se adaugă un premium. Biroul de presă al MFP nu a dorit nici să confirme, dar nici să infirme informația.


Emisiunile fac parte dintr-un program aprobat prin ordin al ministrului Finanțelor, care se ridică la 2,5 miliarde de euro.

„Se aprobă contractarea de către Ministerul Finanțelor Publice a unor împrumuturi de pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” în sumă totală de până la 2,5 miliarde euro, prin lansarea a una sau doua serii de noi obligațiuni, cu maturitatea de minimum 10 ani”, potrivit documentului citat.

Emisiunile vor fi  administrate de către BNP Paribas, Erste Group Bank, ING Bank, Societe Generale și UniCredit AG.

„Banii vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar, precum şi pentru refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale”.

Istoric


În 2018, România a atras 3,2 miliarde de euro de pe pieţele externe.

La începutul lunii iunie a acestui an, Ministerul Finanţelor a anunţat că România a atras de pe pieţele internaţionale de capital 1,2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an, şi a realizat, în premieră, o tranzacţie de răscumpărare anticipată a unor obligaţiuni în dolari.

Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste 1,4 ori. De asemenea, baza investiţională a tranzacţiei a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât şi din perspectiva tipurilor de investitori.

Anterior, în data de 1 februarie 2018, Finanţele au mai împrumutat două miliarde euro de pe pieţele financiare internaţionale printr-o emisiune de euroobligaţiuni în euro, în două tranşe, din care 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de peste două ori.

Conform MFP, în anul 2018 necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor Publice de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2018, în sumă de aproximativ 47 miliarde lei. Ţinând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmează să fie finanţat în proporţie de circa 75%.
Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018 semnalează că Ministerul Finanţelor are în vedere, pentru acest an, atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de 4,5 – 5 miliarde de euro (echivalent), în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, şi efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: