vineri

29 martie, 2024

30 august, 2017

Guvernul Tudose a operat miercuri Codul fiscal prin intermediul a 3 Ordonanțe de guvern: modificarea cu cel mai mare impact pentru mediul de afaceri fiind reprezentată de decizia plății defalcate a TVA, măsură obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

Proiectul a fost adoptat în ciuda reacțiilor negative emise de întreg spectrul antreprenorial din România, întrucât, înainte de a-i opri pe evazioniști, afectează mediul de afaceri onest.

Plata defalcată a TVA în economie (așa numitul split TVA) este o premieră în mediul de afaceri din statele UE : ea este aplicată numai în Italia și numai pe relația comercială a companiilor cu statul sau cu autoritățile publice. 

(Citiți și: ”Split TVA – cum va funcționa: Statul va putea executa silit contul de TVA și pentru alte obligații bugetare restante”)


O altă Ordonanță de modificare a Codului fiscal a fost aprobată într-o formă diferită decât cea scoasă în dezbatere publică, guvernul PSD-ALDE uitând să onoreze angajamentul de eliminare a impozitului pe dividente.

Aflat în mare dificultate financiară, guvernul a mai instituit miercuri supraacciza pe combustibili și a crescut taxele pentru apa minerală.

De asemenea, guvernul a introdus o limitare la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor reprezentând creanțe înstrăinate, în limita unui plafon de 30% din valoarea acestora.

O măsură care ar fi contribuit cu adevărat la evaluarea corectă a dimensiunii comerțului din România – obligativitatea utilizării caselor de marcat cu jurnal electronic – a fost amânată.

Split TVA, impus în ciuda avertismentelor generale


Ministrul Finanțelor a venit la ședința de guvern cu documentația necesară adoptării proiectului de plată defalcată a TVA, proiect pe care Guvernul Tudose l=a aprobat.

Protivit documentului, noile reglementări ale regimului de plată a TVA sunt aplicate obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, opțional companiile având libertatea să aplice sistemul, voluntar, de la 1 octombrie. Companiile care intră anticipat în acest sistem vor beneficia de o reducere la impozitul pe profit de 5 procente.

(Descărcați AICI ordonanța TVA)

Față de versiunile anterioare ale proiectului, discutate cu mediul de afaceri, documentul adoptat conține prevederea potrivit căreia un cont special de TVA poate fi executat silit NU numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, ci și pentru plata altor obligații bugetare restante existente în evidențele fiscale ale organelor fiscale centrale.

Ministerul de Finanțe a insistat pentru adoptarea acestui proiect motivând că astfel bugetul va încasa 2 miliarde de lei suplimentar, în fiecare an.

Evaziunea pe zona de TVA reprezintă între 3-4% din PIB, Comisia Europeană elaborând recent un set de propuneri pentru diminuarea acestui procent, aplicarea ”split TVA” nefiind cuprinsă în lista măsurilor indicate de Bruxelles.

(Citiți și: Comisia Europeană – set de soluții pentru evaziunea TVA. Nicio recomandare nu se refera la Split TVA)

Organizații ale mediului de afaceri au adus numeroase argumente împotriva adoptării acestui proiect.

(Citiți și: Gabriel Biriș / Un nou experiment fiscal: Contul defalcat de TVA – sau cum reinventăm roata)

În esență, companiile sunt obligate să își deschidă conturi separate de TVA și sunt obligate să achite contravaloarea acestei taxe separat, în contul special al partenerului de afaceri. Companiile nu pot face alt gen de plăți din aceste conturi decât cu aprobarea Fiscului.

Guvernul a renunțat la eliminarea impozitului pe dividende

Proiectul care schimbă Codul Fiscal nu mai prevede, în forma intrată în şedinţa de miercuri a Guvernului, eliminarea impozitului pe dividende, în prezent de 5%. Din documentul aprobat lipsesc și facilităţile fiscale pentru proprietarii care îşi cultivă terenurile agricole.

În august, proiectul de modificare lansat în dezbatere publică conținea decizia de eliminare a impozitului pe dividende, de la 1 ianuarie 2018.

Măsura a fost anunţată de PSD încă de anul trecut şi a fost inclusă în programul de guvernare.

De asemenea, în proiectul inițial era prevăzut că proprietarii de terenuri agricole lucrate vor fi scutiţi de la plata impozitului pe teren, în schimb pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv impozitul va putea fi majorat de consiliul local cu până la 100 lei/hectar, începând cu al treilea an.

Forma ordonanţei inclusă pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului nu mai prevede însă aceste măsuri.

(Descărcați AICI Ordonanța de modificare a Codului fiscal)

Potrivit calculelor Ministerului de Finanțe, eliminarea impozitului pe veniturile din dividende urma să aibă un impact bugetar negativ de 1,3 miliarde de lei în 2018.

Proiectul prevedea şi scutirea de impozit pe venitul din dividende obţinut din România de persoanele fizice nerezidente şi juridice străine, rezidenţi într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie pentru eliminarea dublei impuneri.

Cota de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende se menţine pentru persoanele fizice nerezidente şi juridice străine, rezidente în alte jurisdicţii.

În căutare de fonduri la buget: se întoarce supraacciza la combustibili, se majorarează taxele pe ape minerale

Supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, respectiv de la 15 septembrie şi 1 octombrie, a mai decis miercuri guvernul.

Va fi o majorare de câte 0,16 lei/litru la fiecare termen anunțat pentru toate tipurile de carburanţi. Ministrul Ionuț Mișa afirmă că astfel se evită ”un şoc la nivelul consumului” pe piaţă.

Explicația oficială pentru această decizie este: ”aducerea ponderii taxelor în prețurile de piață ale carburanților în zona valorilor medii identificate la nivelul Uniunii Europene

(Citiți și: Guvernul reintroduce supraacciza la carburanți, în 2 etape, la 15 septembrie și 1 octombrie)

Supraacciza a fost introdusă în 2014 de Guvernul Ponta, valoarea fiind stabilită la 7 eurocenți pe litru.

Taxa suplimentară pe combustibil a avut scopul declarat de a finanța proiecte de infrastructură rutieră, însă banii colectați au ajuns ulterior în bugetul statului și au compensat efectul unor decizii de reducere a unor taxe și contribuții, cum ar fi CAS.

Tot în sedința de guvern au fost majorate taxele impuse prospecțiunii, explorării și exploatării izvoarelor de apă minerală, acestea fiind majorate semnificativ procentual, rămânînd însă la valori destul de mici. De precizat că ordonanța aprobată impune aplicarea unui timbru special pe sticla de apă îmbuteliată pentru comercializare, fără să existe însă o taxă specială de timbru.

În sens contrar spiritului ordonanțelor aprobate miercuri, guvernul a decis prorogarea termenului la care devine obligatorie utilizarea generală a caselor de marcat cu jurnal electronic.

(Citiți și: Casele de marcat cu jurnal electronic, o nouă amânare a utilizării obligatorii)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: