marți

19 martie, 2024

23 ianuarie, 2018

După luni de negocieri și confruntarea cu interese naționale divergente, reprezentanții Comitetul pentru Afaceri Constituționale votează marți un proiect care vizează reducerea cu 46 a numărului de locuri din Parlamentul European, de la 751 la 705, potrivit unei copii a amendamentului de compromis încheiat consultată de Politico.

Potrivit propunerii în discuție, restul de 27 de locuri pe care britanicii încă le mai ocupă vor fi redistribuite anumitor state pentru a compensa anumite ” erori de reprezentare” actuale.

Bătălia pentru a influența compoziția legislativului european post Brexit se poartă de multe luni, dar propunerea care va intra la vot în plen nu rezolvă o altă inițiativă controversată: aceea ca la următoarele alegeri să fie alocate locuri pentru o listă pan-europeană de candidați.


Ideea listei transnaționale a fost vehiculată la Bruxelles, fără succes, încă din 2011 și abia acum pare să fi căpătat ceva suport- la început de ianuarie, președintele Franței, Emmanuel Macron, a convins omologii din Cipru, Grecia, Italia, Malta, Portugalia și Spania să semneze o declarație comună în care se afirmă că o listă transnațională de candidați la Parlamentul European ”ar putea întări dimensiunea democratică a Uniunii”.

Pe termen scurt, disputa este încheiată, proiectul stabilind că, din cele 73 de locuri, 27 se redistribuie, 46 se păstrează ca rezervă.

Cum se vor redistribui cele 27 de locuri? Potrivit proiectului:

  • Câte 5 locuri suplimentare primesc Franța și Spania
  • Câte 3 locuri suplimentare primesc Italia și Olanda
  • 2 locuri suplimentare primește Irlanda
  • Câte un loc suplimentar primesc Estonia, Croația, Finlanda, Slovacia, România, Polonia, Austria, Danemarca și Suedia

Votul în Parlamentul European asupra propunerii Comitetului pentru Afaceri Constituționale, una dintre cele mai influente organisme a PE, este programat la începutul lunii februarie, apoi vor trimite decizia spre aprobare Consiliului European.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: