joi

18 aprilie, 2024

13 noiembrie, 2017

Reprezentanții a 23 de state europene au semnat luni, la Bruxelles, un acord pentru a finanța și pentru a întări cooperarea în domeniul Apărării, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar și ca efect al amenințărilor crescute din partea Rusiei.

Printre semnatarii acordului susținut puternic de Franța și Germania se numără și România, lipsesc însă Irlanda, Portugalia, Malta sau Danemarca.

Structura Permanentă de Cooperare – PESCO urmează să fie lansată oficial la următoarea reuniune a liderilor UE în decembrie, șeful diplomației europene, Federica Mogherini anunțând după ceremonia semnării documentului: ”Este începutul colaborării noastre, 23 de state membre angajându-se într-un demers important, un moment istoric pentru apărarea europeană”.


Federica Mogherini a precizat că PESCO rămâne o structură deschisă și statele membre care nu au semnat scrisoarea de intenție o pot face în viitor.

Important: calitatea de membru în structura comună de apărare nu este una definitivă- statele participante vor fi supuse anual unui proces de evaluare a îndeplinirii angajamentelor asumate, eșecul atingerii obiectivelor având efectul excluderii din organizație.

Șefa diplomației europene a mai afirmat că aproximativ 50 de proiecte comune au fost deja depuse de statele care au aderat la această inițiativă, printre acestea numărându-se construirea unui important centru medical militar și constituirea unei forțe europene de reacție rapidă.

Înființarea PESCO survine anunțului din iunie de constituire a unui Fond European de Apărare și a unei ”foi de parcurs” anunțate în 10 noiembrie, care are ca scop eliminarea barierelor ridicate în fața posibilității de deplasare a trupelor și echipamentelor în interiorul blocului comunitar.


Suporterii acestui pact afirmă că PESCO va fi complementar NATO, care își va păstra rolul principal de apărare a Europei, în vreme ce proiectul european își propune să asigure un răspuns mai rapid și mai eficient la crize de tipul crizei Ebola apărute în Africa în 2014.

Șefa diplomației europene a mai precizat: ”Dacă statele membre doresc să își coordoneze cheltuielile de apărare, dacă doresc să investească împreună în acest domeniu, aceste lucruri pot fi făcute prin intermediul PESCO, anumite categorii de cheltuieli putând fi susținute din Fondul European de Apărare”.

Statele semnatare s-au angajat ”să crească cu regularitate bugetele apărării” și să aloce 20% din aceste bugete cheltuielilor de înzestrare și 2% cheltuielilor de cercetare.

Diplomați francezi citați de Euractiv afirmă că există mai multe domenii în care guvernele statelor UE au decis să coopereze și să aloce fonduri inclusiv pentru operațiuni militare comune sau pentru achiziții de tehnică militară.

PESCO se va orienta în primul rând către dezvoltarea de noi echipamente militare, precum tancuri de nouă generație sau drone, și are ca obiective armonizarea sistemelor de apărare, eliminarea diferențelor de capabilitate și prevenirea achizițiilor multiple.

Potrivit deciziilor oficiale, statele care nu sunt membre ale UE pot lua parte la anumite proiecte sau misiuni dar nu vor avea putere de a decizie în respectivele proiecte sau misiuni. Această hotărâre face posibil ca Marea Britanie să poată juca un rol în apărarea comună și după 2019, când va ieși din UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: