vineri

29 martie, 2024

17 ianuarie, 2017

România a obținut un scor de 57,06 puncte în calculele care au produs topul global Bloomberg Innovation Index pe 2017 și s-a situat pe locul 38 din cele 50 de poziții ale clasamentului economiilor inovative.

Țara noastră a lipsit din topul pe 2016, iar în 2015 s-a plasat pe locul 37.

Topul este realizat de Bloomberg pe baza unor indicatori precum cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare sau concentrarea companiilor de tehnologie listate la bursă.


Topul a fost realizat prin evaluarea capacității de inovare unei economii la șapte capitole:

  • 1. Cheltuieli de cercetare dezvoltare (pondere în PIB);
  • 2. Valoarea adăugată în industria prelucrătoare;
  • 3. Productivitatea (PIB şi PNB pe angajat);
  • 4. Înaltă tehnologie (număr de companii High-tech la bursă şi pondere în total copanii la bursă);
  • 5. Eficienţa educaţiei post universitare şi post liceale;
  • 6. concentrare cercetători (profesionişti în cercetare la un milion de locuitori);
  • 7. Patente şi brevete

Cea mai bună poziție a României (locul 14) este la capitolul 2 – valoare adăugată în industria prelucrătoare (poziţie asigurată de industria mijloacelor de transport). 

România se situează însă pe locul 49 la capitolul 1 – al ponderii cercetării şi dezvoltării în PIB. A doua cea mai slabă poziție (46) este la capitolul 6 – numărul cercetătorilor la milionul de locuitori, iar la capitolul 7 (brevete) : locul 35, la capitolul 5 : locul 31 și la capitolul 4 (înaltă tehnologie): locul 25.


Coreea de Sud este campioana mondială la inovare în economie, urmată de Suedia şi Germania. România este devansată de economii ale unor ţări precum Turcia (locul 37), Grecia (30), Cehia (28), Ungaria (27) sau Polonia (22).

Coreea de Sud a obţinut un scor total de 89 de puncte, fiind lider mondial la pondere cheltuieli cercetare în PIB, valoarea adăugată a producției, şi la capitolul patente. Pe locul secund se situează Suedia, graţie îmbunătăţirii producţiei cu valoare adăugată mare.

După Germania, pe locul 4 urmează Elveţia, în timp ce Finlanda a urcat două locuri până pe poziţia a cincea, graţie creşterii firmelor high-tech.

Suedia, o ţară dominată de companii multinaţionale, a câștigat mai ales datorită finanţării guvernamentale în special pentru firmele mici, potrivit profesorului Asa Lindholm Dahlstrand de la Universitatea din Lund. Accentul pus pe cercetare şi dezvoltare a ajutat Suedia să facă faţă perioadelor economice dificile din ultimii ani.

„Există un accent mare pe cercetare şi dezvoltare în Suedia. Am văzut ce s-a întâmplat în multe alte ţări care nu au făcut acelaşi lucru”, spune Dahlstrand.

Ţara care a avut cel mai mult de pierdut în ediţia din acest an a Bloomberg Innovation Index este Rusia, care a căzut 14 poziţii, până pe locul 26. Anii de sancţiuni şi de preţuri reduse la petrol au pus presiune pe scorurile înregistrate de Rusia la capitolele productivitate şi producţie cu valoare adăugată mare.

Japonia a căzut de pe locul patru pe locul şapte, din cauza pierderii poziţiei de lider în domeniul brevetelor.

SUA au pierdut o poziţie până pe locul nouă, în timp ce Israelul a urcat o poziţie până pe locul 10.

China este cel mai bine clasată economie emergentă, locul 21, graţie îmbunătăţirii sistemului său de educaţie universitar.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: