cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

România a împrumutat încă 5 mld. de euro de pe piața externă. Totalul împrumuturilor externe pe 2024 urcă la peste 16 mld. de euro

20 septembrie, 2024

România a împrumutat joi de pe piețele financiare internaționale echivalentul a circa cinci miliarde de euro, prin trei emisiuni de obligațiuni, două în euro și una în dolari. Este a patra ieșire a Ministerului Finanțelor Publice (MFP) pe piețele externe în acest an, totalul împrumutat de la investitorii străini urcând astfel la peste 16 miliarde de euro.

În prima emisiune, cu o maturitate de 7 ani, statul a atras 2,25 miliarde de de euro, la o dobânda de mid-swap+2,75%. În cadrul emisiunii pe 20 de ani, Finanțele au împrumutat cu 750 de milioane de euro la o dobândă mid-swap+3,5%. În cadrul emisiunii în dolari, statul a atras 2,1 miliarde de dolari, la un cost echivalent cu dobânda titlurilor americane de stat pe 10 ani, plus 2,1%. Interesul investitorilor pentru cele trei licitații a fost ridicat. Subscrierile pentru prima emisiune s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, pentru a doua la 2,3 miliarde de euro, iar pentru a treia la 8,5 miliarde de dolari.

Emisiunile au fost administrate de către Citigroup Global Markets Europe AG, Goldman Sachs Bank Europe SE, ING Bank N.V., HSBC Continental Europe, J.P. Morgan SE și Société Générale, potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor.


Ieșirea de joi pe piețele financiare internaționale a fost a patra de acest tip din 2024. Statul a împrumutat patru miliarde de dolari prin două emisiuni în ianuarie, patru miliarde de euro prin două emisiuni în februarie și 3,2 miliarde de euro prin două emisiuni în mai, potrivit datelor MFP.

Sumele împrumutate de stat în 2024 – situația de la nivelul lunii iunie

Necesarul de finanțare a urcat la 217 miliarde de lei în 2024

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a revizuit în sus necesarul de finanțare din acest an, respectiv sumele pe care trebuie să le împrumute pentru a finanța deficitul bugetar (diferența dintre veniturile și cheltuielile statului) și pentru a rostogoli datoria publică (pentru a înlocui creditele care ajung la scadență cu noi împrumuturi), cu 36 de miliarde de lei.

Noul necesar de finanțare pentru 2024 este astfel de 217 miliarde de lei, cu aproape 20% mai ridicat decât calculele de la începutul anului.

Creșterea necesarului de finanțare a survenit în contextul în care ținta de deficit bugetar a fost revizuită de la 5% din PIB la aproape 7% din PIB, în contextul rectificării bugetare.

Piața internă nu poate absorbi necesarul uriaș de finanțare al statului


Împrumuturile de joi vor înclina și mai mult balanța în favoarea investitorilor străină deținători de datorie locală.

Datoria publică a României s-a situat la 51,4% din PIB la sfârșitul lunii iunie 2024, potrivit celor mai recente rapoarte ale MFP, care semnalează o creștere a dependenței de finanțare externă: cresc împrumuturile în valută și cresc datoriile față de creditori străini – o consecință a faptului că sistemul financiar local nu poate absorbi necesarul uriaș de finanțare al statului, generat de deficitul bugetar în creștere exponențială.

Potrivit celor mai recente date MFP, datoria publică guvernamentală (calculată pe metodologie europeană) s-a situat la 860,1 miliarde de lei la jumătatea anului, ponderea datoriei externe urcând la 51,7%, – de la 50,8% la sfârșitul lui 2023, respectiv 46,4% înainte de pandemie.

În plus, ponderea împrumuturilor în alte valute a urcat la 53,2%, de la 51,8% în 2023, respectiv 48,8% înainte de pandemie.

(Citește și: ”Datoria României – deficit prea mare pentru o piață internă de finanțare prea mică: dependență excesivă de împrumuturile externe. O comparație”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: