vineri

29 martie, 2024

6 aprilie, 2016

salariiRitmul de creştere al salariilor s-a accentuat în februarie, când câştigurile medii nete au fost cu 12,7% mai ridicate decât cele din februarie 2015 şi cu 0,4% mai mari decât cele din prima lună a anului.

Totodată, câştigul salarial real (raportat la inflaţie) a crescut cu 15,8% în februarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Această evoluţie va susţine consumul intern, principala sursă de creştere economică a României, însă va creşte presiunile de deteriorare a balanţei comerciale, pe fondul creşterii importurilor, alimentând totodată şi presiunile inflaţioniste, notează analiştii ING.


„În contextul unei cereri externe slabe, creşterea anuală de 8,7% a salariilor din industrie, în principal ca rezultat a unor decizii guvernamentale (creşterea salariului minim) erodează competitivitatea. O altă majorare de 19% a salariului minim a fost anunţată pentru luna mai. În consecinţă, vedem o lărgire a deficitului comercial ca urmare a accelerării importurilor şi încetinirii exporturilor. Excluzând fondurile europene (care doar ocazional adaugă la oferta de pe piaţa valutară), poziţia externă a leului trece pe minus în acest an„, notează Ciprian Dascălu, economist-şef ING România.

El avertizează totodată că studiile empirice au arătat că intervenţia guvernului pe piaţa forţei de muncă, cea care duce la creşterea salariilor din sectorul privat, duce în cele din urmă şi la creşterea şomajului, în special în statele cu o rată scăzută a şomajului şi în care statul este un angajator important (circa un sfert din totalul salariaţilor din România lucreză în sectorul public).

Agenda populistă de dinaintea alegerilor reprezintă o ameninţare serioasă pe termen scurt la stabilitatea macro. Cu toate că ne aşteptăm la o consolidare fiscală care să readucă ponderea în PIB a datoriei publice pe o traiectorie descendentă după alegeri, ne temem că va fi nevoie de o majorare a taxelor, unele măsuri fiind prea costisitoare din punct de vedere politic pentru a fi inversate (creşterea salariilor)„, se arată în raportul ING.


Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: