marți

19 martie, 2024

29 noiembrie, 2017

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a vorbit marți, în discursul privind cooperarea dintre SUA și Europa, despre statul de drept și importanța păstrării idealurilor occidentale, fără de care orice victorie geopolitică este inutilă.

El a avertizat că SUA și Europa sunt supuse unor teste și a repetat că America rămâne dedicată angajamentelor cu Europa.

„Statul de drept şi guvernele sunt forme fără fond atunci când sunt luate separat de o societate civilă vibrantă şi de respectul profund pentru anumite adevăruri evidente. Putem câştiga orice mare luptă geopolitică, dar dacă nu suntem în permanenţă vigilenţi la propriul comportament, oamenii noştri ar avea de pierdut pe termen lung. Păstrarea idealurilor occidentale depinde de cât de dornici suntem să protejăm adevărurile pe care sunt bazate libertăţile noastre politice şi economice”, a spus secretarul de stat american, în discursul așteptat cu interes pe ambele părți ale Atlanticului.


„Primul Război Mondial a fost primul test privind costurile pe care SUA le va plăti pentru libertate. În ultimii zeci de ani, principiile noastre au fost puse la îndoială de nazism, de regimurile totalitare.

SUA și Europa sunt, astăzi, supuse unor teste.

Sub Donald Trump, suntem dedicați angajamentelor cu Europa. 

Dacă vom face asta, Administrația Trump vrea ca partenerii noștri să fie puternici, suverani, prosperi și dedicați idealurilor occidentale.


Sunt actori care se opun securității noastre. Menținerea libertății prevede ca cetățenii să trăiască în siguranță. Alianțele sunt ineficiente, dacă aliații nu își asumă angajamente”, a mai spus Tillerson, în discursul ținut la Centrul Wilson, din Washington.

„SUA rămâne dedicată păcii, stabilității și libertății în Europa. SUA este alături de partenerii și aliații Europeni, să rămână puternici împreună încă o sută de ani de acum înainte.”

Acesta s-a referit și la Articolul 5 din Tratatul NATO, despre care a spus că „SUA nu se vor reține să îl aplice”.

„Orice atac împotriva unui stat NATO va avea un răspun aspru. SUA va fi prima care va reacționa. Europa a fost alături de noi după 11 septembrie, noi vom fi la fel acum”, a declarat secretarul de stat american.

Despre Rusia

  • „Împreună cu prietenii din Europa recunoaștem amenințarea activă pe care Rusia o prezintă”.
  • SUA în Europa se confruntă cu multe provocări și amenințări, pe multiple paliere: amenințări nucleare, cibernetice, teroriste. Vom apela la o cooperare mai intensă cu și în Europa. Una dintre provocări e Rusia. Europa și SUA vor să normalizeze relațiile cu Rusia, însă Rusia vrea să se impună prin forță asupra altora sau îl ajută pe al-Assad. Rusia a recurs la tactici malițioase pentru a ne separa: a lansat atacuri cibernetice, campanii de dezinformare, a hărțuit diplomați, a atacat țări vecine. Toate acestea nu contribuie la consolidarea poziției ei în lume. Dar este decizia pe care Rusia trebuie să o ia – poate continua să se izoleze sau poate deveni un element de stabilitate în Eurasia.
  • “Vrem ca Rusia să fie un vecin constructiv al Europei și al comunității transatlantice.”
  • „Rusia continuă agresarea vecinilor. A invadat Georgia și Ucraina. Rusia promovează idealuri antindemocratice și se implică în procesul electoral al altor state.”
  • „Rusia a ales să violeze suveranitatea unor state din Europa. SUA a răspuns prin măsuri economice. Sperăm că Rusia va face pași spre normalizare și se va retrage.”
  • „Lasați-mă să fiu clar. Sancțiunile vor ramâne active până când Rusia se va retrage din Ucraina. Încurajăm și suntem alături de Ucraina.” 

Despre obligațiile partenerilor NATO

Secretarul de stat american a amintit România în momentul în care a repetat că partenerii europeni trebuie și ei să-și respecte angajamentele luate în cadrul NATO, mai precis, alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

„Albania, Croația, România au alocat 2% pentru apărare. Aceste națiuni știu că trebuie să investească în securitate și libertate. Natiuni care au trăit sub dictatura comunistă înțeleg libertatea. Dacă nu avem suveranitate nu avem libertate”, a spus Rex Tillerson.

Apel pentru negocieri rapide și fără animozități între UE și Marea Britanie

  • ”Statele Unite doresc să păstreze relația lor specială și veche cu Marea Britanie și în același timp dorim să păstrăm relații puternice cu Uniunea Europeană indiferent de rezultatul Brexit-ului”.
  • ”Nu încercăm să influențăm negocierile, însă cerem UE și Marii Britanii să avanseze rapid și fără animozitate inutilă în cadrul acestui proces”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: