vineri

29 martie, 2024

17 februarie, 2014

Ioan Chelaru, vicepreședintele Comisiei de revizuire a Constituției, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că vor fi eliminate cele 26 de prevederi declarate neconstituționale de către CCR, iar celelalte 63 de observații vor fi analizate și se va lua o decizie politică în privința lor, Constituția fiind produsul unui ”compromis politic”.

Curtea Constituțională a decis că 26 de prevederi din proiectul de Constituție elaborat în Parlament sunt neconstituționale, pentru alte 15 de alineate a propus eliminarea lor, pentru 38 de prevederi a recomandat reformularea, iar pentru alte 10 a recomandat reconsiderarea așezării sau a soluției juridice, sau completarea.

Prin urmare, 89 de modificări din cele 128 de amendamente aduse Constituției actuale, adică mai mult de două treimi din intervenții, nu sunt în regulă.  Constituția actuală are 156 de articole.


Curtea a constatat, așadar că aproape jumătate din aceste intervenții nereușite, 41 din 89, ar trebui să dispară – 26, în mod obligatori, iar 15 – dacă parlamentarii vor dori acest lucru.

Printre amendamentele neconstituționale se numără și alin. (131), de la art. 23, care spune: ”Este interzisă folosirea unor probe obţinute în mod ilegal, cu excepţia cazului când acestea sunt în favoarea celui acuzat”.

Ioan Chelaru: Ce nu a fost declarat neconstituțional se negociază între partide

Senatorul Ioan Chelaru, vicepreședintele Comisiei de revizuire, a explicat că doar cele 26 de articole declarate neconstituționale și care se referă la drepturi și libertăți civile vor fi eliminate cu siguranță.

În privința celorlalte 15 amendamente recomandate pentru eliminare (12 recomandate de magistrații CCR în unanimitate, și 3 votate cu majoriate), partidele parlamentare vor decide: ”Constituția este un compromis politic, așa încât Comisia va face ce vrea cu restul amendamentelor. După ce vom primi întreaga decizie, cu motivarea, vom reformula și restul amendamentelor, în funcție de observațiile CCR”.

Proiectul Constituției depinde de situația din USL


Coordonatorul Forumului constituțional, Cristian Pârvulescu, spune că toate amendamentele considerate neconstituționale trebuie eliminate, deși una dintre ele reflectă mai degrabă ”conservatorismul și naționalismul” magistraților de la Curte. Este vorba despre completarea art. 12 cu un nou alineat, alin.(41), referitor la utilizarea simbolurilor proprii ale minorităţilor naţionale.

Cristian Pârvulescu crede că viitorul proiectului de Constituție depinde de situația din USL: ”Dacă se vor împăca (PSD și PNL – n. red.), vor ajunge la o soluție”, spune coordonatorul Forumului constituțional.

Prioritățile constituționale sunt diferite, iar Constituția a contribuit la creșterea tensiunilor din coaliție, explică analistul. ”PSD are nevoie de niște garanții care țin cont inclusiv de lupta internă din partid”, spune Cristian Pârvulescu, adăugând că social-democrații optează pentru o formulă guvernamentalistă, din mai multe motive.

”Adrian Năstase și Mircea Geoană au pierdut prezidențialele și din cauza baronilor. Să nu ne imaginăm că, de când este președinte Victor Ponta, partidul a devenit mai centralizat. PSD câștigă parlamentarele, dar nu vrea să-și întărească liderul și atunci pierde prezidențialele. De aceea, PSD optează pentru o formulă guvernamentalistă”, în care președintele joacă un rol minor, a explicat Cristian Pârvulescu.

Dacă PSD și PNL vor merge cu candidați diferiți la prezidențiale există și posibilitatea ca niciun partid să nu mai fie interesat de revizuirea care diminuează atribuțiile președintelui în favoarea Guvernului.

Când se va finaliza proiectul Constituției

Proiectul Constituției a depășit cu mult deadline-ul necesar pentru ca legea fundamentală să fie adoptată anul acesta, pe procedura fixată inițial. Comisia de la Veneția a cerut ca proiectul să-i fie trimis până la sfârșitul lui ianuarie 2014, altfel va fi imposibilă evaluarea în termen.

Coaliția guvernamentală a anunțat că va organiza referendumul pentru Constituție simultan cu alegerile europarlamentare, pe 25 mai. În intervalul rămas, Comisia pentru revizuirea Constituției așteaptă motivarea CCR, după care urmează rectificarea proiectului și trimiterea variantei rezultate la Comisia de la Veneția.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: