vineri

19 aprilie, 2024

7 august, 2017

Emmanuel Macron se va afla în România pe 24 august, anunță Adminsitrația Prezidențială.
Reuters scrie că este vorba de un turneu în câteva state central-estice în care președintele francez va ridica problema dumpingului social. 

Dumpingul social se referă la forța de muncă ieftină din fostele state comuniste care intră în piața franceză a muncii.

„La invitaţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, Preşedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, va efectua, în data de 24 august a.c., o vizită în România.


Discuţiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale de Parteneriat Strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internaţională şi de securitate. La finalul întrevederii cei doi Preşedinţi vor susţine o conferinţă de presă comună”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Reuters scrie că președintele francez se va afla, în perioada 23 – 25 august, într-o vizită oficială în Austria, România și Bulgaria, iar în timpul discuțiilor cu reprezentanții statelor din Europa Centrală și de Est va face presiuni pentru reglementări care să-i protejeze pe muncitorii francezi de ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din partea forței ieftine de muncă din statele foste comuniste.

Emmanuel Macron a avertizat Comisia Europeană că sprijinul pentru Uniune se erodează și din cauza acestor muncitori ieftini veniți în Occident și a cerut executivului comunitar măsuri suplimentare pentru a reduce afluxul de lucrători est-europeni.

Situația a adâncit divizarea est-vest în UE și a devenit una dintre temele importante ale noului președinte francez.


El a mai abordat această problemă cu președintele Klaus Iohannis, când s-au întâlnit în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie.

„Doreşte să colaboreze cu noi, am arătat toată deschiderea pe acest dosar (al directivei europene privind detașarea muncitorilor – n. red.)…  Trebuie să găsim soluţii care satisfac şi o parte şi cealaltă. Nu are rost să ne ascundem după deget şi să rămână fiecare pe poziţia lui. Trebuie discutat, trebuie negociat, trebuie soluţionată chestiunea”, spunea în iunie președintele Iohannis.

Reglementările actuale permit, de exemplu, ca un șofer de camion din Bulgaria sau un zidar din Lituania să poată lucra pentru o perioadă limitată de timp în Franța având salarii la nivelul celor din Europa de Est, deseori sub nivelul minim garantat în Europa Occidentală.

Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia susțin că ar trebui să li se permită să concureze cu prețuri mai scăzute — așa cum mai multe state din Europa Occidentală concurează cu produse de calitate și know-how — pentru a recupera decalajul după deceniile de stagnare din comunism, spune Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: