vineri

29 martie, 2024

11 septembrie, 2017

Strategii Băncii Centrale Europene (BCE) au analizat deja mai multe reţete de reducere a volumului de achiziţii de titluri de stat în euro de la 60 la 40 sau chiar 20 de miliarde de euro lunar, începând cu 2018, potrivit discuţiilor de joi ale liderilor băncii, potrivit surselor Reuters.

Cel mai probabil se va ajunge la un prag de compromis, de achiziții lunare de 20 până la 40 de miliarde de euro lunar. Totodată, „tiparniţa” îşi va încetini ritmul anul viitor, când vor fi reinvestite circa 15 miliarde de euro lunar din titlurile care vor ajunge la maturitate.

BCE ar putea lua o decizie în acest sens la următoarea şedinţă a Consiliului guvernatorilor BCE din 26 octombrie.


Consiliul Guvernatorilor BCE au decis joi să păstreze nemodicifate datele relaxării monetare menite să relanseze economie Zonei Euro, în ciuda progreselor remarcabile ale acesteia, din cauza semnalelor neconcludente date de avansul inflației.

Ratele dobânzilor de referinţă ar urma, însă, să scadă doar după ce volumul achiziţiilor se va reduce complet.

Pe de altă parte, au crescut presiunile germane privind creșterea dobânzii de referință la euro de către Banca Centrală Europeană (BCE) și reducerea dimensiunii achizițiilor de obligațiuni prin care aceasta pompează lichidități în sistemul financiar al Zonei Euro.

Cea mai nouă intervenție a fost a cea a lui Clemens Fuest Institutului Ifo, care a avertizat că, „cu cât situaţia persistă mai mult, cu atât va fi mai dureros când banii seacă. A venit timpul să înceapă procesul de exit”. Cererea a venit la o zi după ce, joi, BCE a decis menţinerea actualelor niveluri.


Euro s-a apreciat cu circa 13% faţă de dolar în acest an, afectând exporturile Zonei Euro, între care cele germane sunt cele mai importante.

Totuşi, chiar şi guvernatorul băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, ar fi adopta un ton mai conciliator, deşi a cerut constant reducerea parametrilor relaxării monetare (QE – quantitative easing), din cauză că  „creşterea inflaţiei este leneţă. iar incertitudinea privind ritmul viitor al acesteia este destul de mare”, potrivit sursei citate.

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: