sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 septembrie, 2016

interconector grecia bulgariaVicepreședintele Comisiei Europene – Maroš Šefčovič, comisarul pentru politici climatice și energie – Miguel Arias Cañete, miniștrii energiei din 12 state din UE și din Comunitatea Energiei, au semnat vineri, la Budapesta, o serie de acorduri importante privind infrastructura și cooperarea în domeniul energetic din Europa Centrală.

Acțiunea face parte din Inițiativa Comisiei Europene pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), lansată în 2015.

În cadrul reuniunii, operatorul român de transport al gazelor naturale SNTGN Transgaz SA a semnat acordul privind accesarea grantului de 179 de milioane de euro pentru lucrările de pe teritoriul României ale gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA).


Proiectul se află în faza de obţinere a acordurilor şi avizelor de mediu şi încheierea acordurilor cu proprietarii terenurilor pe unde va trece gazoductul.

După finalizare, proiectul va asigura transportul înspre pieţele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică. Pe direcţia Bulgaria, capacitatea de transport în ambele sensuri de curgere va fi de 1,5 mld.mc/an, iar pe direcţia Ungaria capacitatea de transport va fi de 1,75 mld.mc/an în faza I şi 4,4 mld.mc/an în faza II.

De asemenea, Transgaz SA a agreat cu operatorii de transport din Ucraina, Bulgaria și Grecia aprofundarea cooperării pentru asigurarea unui flux bidirecțional și neîntrerupt de gaze naturale prin conducta Trans-Balcanică și a semnat împreună cu operatorii din Grecia, Bulgaria și Ungaria o declarație privind dezvoltarea viitoare a Coridorului Vertical (vizează conectarea proiectelor din regiune în vederea creării unui coridor integrat de transport gaze naturale pe direcția Nord-Sud).

Documente semnate

  • un acord de grant în valoare de 179 milioane de euro pentru coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei.
  • declarații comune de către guvernele și operatorii de sisteme de transport din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria privind cooperarea în cadrul unor proiecte în domeniul gazelor naturale de-a lungul așa-numitului „Coridor vertical”
  • un memorandum de înțelegere de către operatorii de sisteme de transport din Ucraina, România, Bulgaria și Grecia privind fluxurile inverse în gazoductul transbalcanic
  • un plan de acțiune privind aspectele de reglementare necesare pentru a facilita operarea infrastructurii existente și planificate în regiune și pentru a îmbunătăți funcționarea pieței

De asemenea, precizează un comunicat al Comisiei Europene, miniștrii au decis extinderea CESEC și în alte domenii, cu scopul de a crea o piață regională a energiei electrice și de a promova energia regenerabilă și eficiența energetică în regiune.

Proiecte viitoare


În ceea ce privește proiectele viitoare, miniștrii de resort s-au angajat să finalizeze în mod rapid celelalte patru proiecte prioritare: terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) din Croația și infrastructura de racordare a acestuia cu Ungaria, conducta de interconectare dintre Grecia și Bulgaria și cea dintre Bulgaria și Serbia.

Vulnerabilitatea Europei Centrale și de Est

Simulările de criză realizate în 2014 de Comisia Europeană au arătat că regiunea este extrem de vulnerabilă în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze de către furnizorul cel mai important și, în multe cazuri, unic.

În plus, consumatorii au plătit de-a lungul anilor considerabil mai mult pentru gaze naturale în această regiune în comparație cu Europa Centrală și de Vest.

Principalele motive sunt lipsa unei infrastructuri transfrontaliere și aplicarea deficitară a normelor pieței energetice care ar permite furnizarea de gaze în condiții de siguranță de către o gamă largă de furnizori, la prețuri accesibile pentru consumatori.

Uniunea energetică are scopul de a garanta faptul că toate țările din Europa Centrală și de Sud-Est vor avea acces la cel puțin trei surse diferite de energie în viitor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: