miercuri

17 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2015

sonda titeiResursele de energie ale României au crescut, în 2014, cu 2,5% faţă de anul precedent, ajungând la 41,7 milioane de tone echivalent petrol (tep), în special pe fondul avansului importurilor, în creştere cu 7,6% faţă de anul anterior.

Astfel, importurile au însumat 10,7 milioane tep, în vreme ce producţia de energie primară a fost de 26,3 milioane tep, un avans de 1,8% faţă de 2013, ca urmare a creşterii producţiei de energie din surse regenerabile. Diferenţa este reprezentată de stocul disponibil la începutul anului.

Pe de altă parte, consumul final de energie a scăzut cu 0,7% faţă de 2013, în contextul în care exporturile de energie au consemnat anul trecut un avans de 30% faţă de anul 2013, reiese din datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Importurile de ţiţei au crescut


Pe categorii, creşteri importante s-au înregistrat la producţia de energie electrică hidro, eoliană şi fotovoltaică (+33,8% faţă de anul precedent) şi la cea de gaze naturale (+1,9%). Pe de altă parte, producţia de cărbune a scăzut cu 4,5%, la 4,4 milioane tep.

Totodată, creşterea producţiei de ţiţei a fost acoperită de importuri. Astfel, producţia locală de ţiţei a scăzut în 2014 la 3,9 milioane de tep, faţă de 4 milioane cu un an înainte, în vreme ce importurile de ţiţei au crescut cu 1,4 milioane de tel (27%) faţă de anul precedent, ajungând la 6,7 milioane tep.

De asemenea, s-a remarcat o scădere semnificativă a importurilor de gaze naturale, cu 60,1% faţă de anul precedent.

Consumul de energie a scăzut. Exporturile au urcat

Consumul de energie a scăzut în 2014 cu 0,7% faţă de anul anterior, pe fondul scăderilor de la nivelul populaţiei şi din agricultură, reiese din datele INS.


Consumul final din industrie, care are o pondere de 29,7% în consumul final energetic total, a crescut cu 2,4%, în special datorită creşterilor din industria construcţiilor metalice, maşinilor şi echipamentelor (+7,6%), metalurgie (+0,7%) şi industria chimică (+0,4%).

Sectorul terţiar, agricultura şi populaţia au înregistrat scăderi ale consumurilor faţă de anul precedent şi, având o pondere cumulată de 45,1% în consumul final energetic total, au determinat nivelul de 99,3% al consumului final energetic din anul 2014 faţă de cel din anul precedent. Consumul intern brut de energie pe locuitor a fost, în 2014, de 1.584 de kg echivalent petrol.

Aşadar, din totalul de energie utilizată, de 37,3 milioane tep, 84,5%, respectiv 31,5 milioane tep, a fost reprezentat de consumul intern brut, iar diferenţa de exporturile. 

Exportul de energie al României a fost de 5,7 milioane tone echivalent petrol, în creştere cu 30,9% faţă de anul 2013.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: