duminică

21 aprilie, 2024

21 august, 2018

România și Republica Moldova au semnat în mai 2015 un Memorandum de Înțelegere privind interconectarea rețelelor de gaze și de electricitate. Semnatarii: premierii Victor Ponta și Chiril Gaburici, azi ministru al Economiei

Guvernul Republicii Moldova se concentrează pe finalizarea proiectului de conectare la sistemul european de gazoducte și nu se gândește deocamdată să renegocieze contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat cu Gazprom, scrie marți publicația Balkan Insight.

Ministrul economiei, Chiril Gaburici, a afirmat într-un interviu acordat TVC21 că Republica Moldova nu va negocia deocamdată un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale Gazprom și că până la sfârșitul lunii august va demara construcția conductei Ungheni-Chișinău, Republica Moldova dorind să elimine dependența de energia furnizată de Rusia.

Potrivit Interfax, finalizarea proiectului poate fi făcută în 10 luni. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, afirma în trecut că lucrările pot dura până în ianuarie 2020.


”Contractul actual cu Gazprom a fost prelungit în mod repetat și este valabil până la finalul anului 2019. Acesta este motivul pentru care nu ne grăbim să negociem acum un nou contract cu Gazprom”, a precizat Chiril Gaburici, care spune că după finalizarea gazoductului Chișinău-Ungheni, Moldova va avea acces la surse alternative de gaze și, implicit, o poziție mai bună la eventualele negocieri.

“Dorim să avem cât mai curând acces la surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale. Din acel moment va exista o competiție, toată lumea se va bate să ne ia de client, deci ne vor oferi prețuri mai bune”, spune ministrul Gaburici.

Moldova cumpără în prezent gaz cu 175 dolari americani mia de metri cubi, prețul fiind revizuit trimestrial. Contractul cu Gazprom a fost semnat în 2008 de către premierul de la acea dată, Zinaida Greceanii, acum președinte al partidului pro-rus PSRM.

Construcția gazoductului Chișinău-Ungheni este continuarea celui dintre Iași și Ungheni, finalizat în 2017.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: