duminică

21 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2015

filat_lupu_PLDM împreună și PD au convenit să-și asume responsabilitatea guvernări în țara noastră, a anunţat liderul liberal-democrat, Vlad Filat, în debutul şedinţei plenare a parlamentului de peste Prut.

„Chemăm ca astăzi toate fracțiunile parlamentare să participe la exercițiul de vot pentru a alege președintele Parlamentului și imediat să purcedem la învestirea unui Guvern”, fost apelul liderului liberal-democrat.

Dupa negocieri tripartite, liberalii lui MIhai Ghimpu au fost scoşi, în final, din formula de coaliţie. Președintele PL, Mihai Ghimpu, a spus vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul liberalilor, că motivul este unul singur: cele două partide nu vor cu niciun chip un procuror european pentru Republica Moldova.


PDM şi PLDM, care au în total 42 de locuri în Parlamentul de 101 membri, vor avea nevoie de voturi suplimentare pentru a obţine majoritatea necesară învestiturii.

Potrivit unor surse citate de Unimedia, Partidul Comuniştilor (PCRM) ar putea vota învestirea unui guvern minoritar proeuropean în funcţie de numele viitorului premier.

Preşedintele Parlamentului: democratul Adrian Candu

Comuniştii au votat şi pentru alegerea preşedintelui parlamentului. Adrian Candu, singurul candidat în cursă, propus de PD, a fost ales în această , cu 59 de voturi pentru și unul împotrivă, în urma unui vot la care au participat doar 60 de deputați.

Liberalii au refuzat să ia parte la acest proces. ‘PL nu participă la această durabilă și puternică alianță. Doamne ajută’, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu. Nici socialiștii nu au o propunere pentru această funcție și nici nu au votat.
Andrian Candu este în prezent ministru al economiei. Anterior, el a deținut funcția de vicepreședinte al legislativului. Pentru alegerea președintelui Parlamentului era nevoie de o majoritate simplă a deputaților prezenți.


Vladimir Vitiuc, propus de comuniști, și Liliana Palihovici, din partea PLDM, au fost desemnați vicepreședinți ai Parlamentului, după un vot la care liberalii și socialiștii nu au participat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: