miercuri

27 martie, 2024

4 decembrie, 2015

Poul Thompsen

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, o întâlnire cu Directorul Departamentului European al FMI, Poul Thomsen (foto), în cadrul întrevederii fiind discutate „perspectivele pozitive” ale economiei României, dar şi necesitatea continuării reformelor economice, potrivit Preşedinţiei.

Reprezentantul FMI s-a mai întâlnit la București, separat, cu premierul Dacian Cioloș și cu Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Potrivit unei informări a FMI, Directorul Poul Thomsen efectuează o vizită în ţările din regiune.

„În cadrul întrevederii, au fost discutate perspectivele pozitive ale economiei României, dar şi unele evoluţii de la nivel european. De asemenea, a fost evidenţiată necesitatea continuării reformelor economice, în special în privinţa guvernanţei corporatiste şi a calităţii actului administrativ, într-un context de predictibilitate fiscal-bugetară şi financiară”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale emis după întrevederea șefului statului cu oficialul FMI.


Comunicatul Administraţiei Prezidenţiale nu face nicio referire la eventuale discuţii privind perspectiva încheierii unui nou acord între guvern și FMI.

Anumite informații legate de vizita oficialului FMI au fost totuși furnizate de PNL, care anunță că prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, mandatat de co-preşedinţii PNL, a avut vineri o întrevedere cu directorul Poul Thomsen.

În  comunicatul emis vineri de liberali se afirmă, cu referire la relaxarea fiscală:

”Oficialul a precizat că acesta este un pas înapoi faţă de o politică prudentă la nivel fiscal, pe care România l-a făcut în 2015. România ar trebui să folosească aceşti ani buni pentru a-şi adânci reformele structurale şi pentru a se consolida fiscal pentru eventualitatea unor ani mai puţin buni din punct de vedere economic, astfel încât să nu fie nevoită să ia măsuri mai dure în ani economici dificili care pot apărea în viitor, a apreciat Poul Thomsen”


Președintele Iohannis a avut, pe 20 octombrie, o întâlnire cu delegaţia FMI, în urma discuţiilor Administraţia Prezidenţială anunţând că există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de un acord de tip Flexible credit Line, așa cum sugera fostul guvern Ponta.

La finalul lunii septembrie, fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici anunţa că România va cere în mod oficial FMI, în acest an, încheierea unui nou acord, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale, şi nu pe deficitul bugetar.

Pe fondul neînțelegerilor legate de modul în care Guvernul Ponta a respectat cerințele precedentului acord, Delegaţia FMI a plecat din România pe 21 octombrie, transmiţând că încurajează Guvernul să implementeze guvernarea corporativă „în manieră acoperitoare” şi să impulsioneze mediul privat să se implice în întreprinderile de stat, prin privatizări, și avertizând că progresele către convergenţa economică vor fi lente fără a moderniza infrastructura de transport.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: