joi

25 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2016

erdogan
Parlamentul European a decis că nu mai poate ignora derapajele regimului Erdogan

Parlamentul European deschide marți dezbaterile legate de stadiul negocierilor de aderare cu Turcia, urmând să voteze dacă suspendă sau nu aceste negocieri, anunță BBC.

Regimul de la Ankara lasă impresia că nu are emoții în legătură cu verdictul, oricare ar fi acesta – ”Turcia ar trebui să abordeze relaxat relația cu UE și să nu facă o fixație din aderarea la acest bloc”, spunea în week-end președintele Erdogan. ”De ce n-am adera la grupul Sanghai 5”, se întreba retoric Recep Erdogan, repetând astfel ideea alăturării de Rusia și China în grupul de securitate Eurasia.

Ambițiile europene ale Turciei au fost afirmate în 1960, solicitarea oficială de aderare venind însă abia în 1987, negocierile fiind demarate în 2005.


Progresele au fost însă minore- doar unul dintre cele 35 de capitole de negociere fiind închis în 11 ani. Și asta ar putea rămâne singurul progres al Turciei.

Dezbateril care încep marți vor avea deznodământ relativ rapid- votul fiind programat spre finalul săptămânii. ”Cred că textul care îl vom supune aprobării va stipula înghețarea temporară a negocierilor de aderare”, afirmă Kati Piri, raportor pentru Turcia al Parlamentului European.

”Considerăm că, în actualele circumstanțe, nu există suficientă credibilitate să continuăm discuțiile privind aderarea Turciei. Nu putem să ne mai prefacem că nimic nu se petrece în această țară”, a precizat pentru BBC Kati Piri.

Bruxelles-ul a criticat constant guvernul de la Ankara în privința modului în care respectă drepturile și libertățile individuale, în special după epurările efectuate de statul turc ca urmare a tentativei de lovitură de stat.


După data de 15 iulie, peste 110.000 de oameni au fost suspendați sau demiși din funcții, iar aproximativ 36.000 de persoane  (printre care membri ai opoziției parlamentare sau jurnaliști) au fost arestate în baza acuzațiilor de colaborare cu puciștii.

”În acest moment, credibilitatea procesului de aderare stabilit de UE este pusă în discuție. Nu spunem că Turciei trebuie să i se închidă ușa în nas, dar trebuie să reacționăm din cauză că, practic, Turcia este cea care închide această ușă. Regimul de la Ankara trebuie să revină pe un parcurs de normalitate pentru a putea continua negocierile- decizia este la ei, nu la Bruxelles”, precizează Kati Piri.

Votul din Parlamentul European nu are caracter obligatoriu, dar va constitui un puternic semnal politic, cu consecințe la Ankara.

”Cred că demersul Turciei de aderare va fi suspendat efectiv doar în eventualitatea în care în acest stat va fi reintrodusă pedeapsa capitală”, afirmă Cengiz Aktar, profesor de relații internaționale în Turcia. Dar, precizează acesta, nici nu vor mai continua negocierile pe capitolele deschise, ceea ce înseamnă încetarea de facto a procesului.

Președintele Recep Erdogan a solicitat recent cetățenilor săi să aștepte până la sfârșitul anului ca UE să își onoreze promisiunile, anunțând că ar putea organiza un referendum în 2017 pentru a vedea dacă ”turcii doresc să fie membri ai UE”.

”Dacă actualul guvern va organiza un referendum, rezultatele pot fi anunțate de pe acum- cu puterea de influență pe care o exercită asupra media, deci asupra publicului, turcii vor spune NU UE”, crede  profesorul Cengiz Aktar.

O singură întrebare este acum importantă pentru Europa: ce se va întâmpla cu acordul pe migrație?

”Există riscul semnificativ ca întregul acord să fie denunțat de Turcia până la sfârșitul anului 2016. Luptătorii străini din Siria și din Iraq ar putea intra în Europa prin Turcia, deci cred că cele 2 părți trebuie să facă eforturi să coopereze”, crede Murat Seyrek, specialist al think tank-ului Fundația Europeană pentru Democrație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: