joi

25 aprilie, 2024

18 mai, 2017

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin, prin care îi obligă pe câștigătorii licitațiilor de pe piața centralizată pentru serviciul universal (PCSU) să constituie garanții financiare de bună execuție a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate. 

ANRE caută, astfel, să descurajeze practicile din timpul crizei de la începutul anului, potrivit unui ordin al ANRE, anunţat miercuri seara. Pe piaţa PCSU a bursei de energie OPCOM, administrată de stat, se tranzacţionează energia pentru consumatorii casnici.

La începutul anului, „participanții declarați câștigători în urma sesiunii de licitație, organizate pe PCSU pentru trimestrul I 2017, au notificat denunțarea unilaterală a contractelor de vânzare – cumpărare încheiate pe această piață, sau sistarea livrărilor de energie electrică aferente acestora”, spune un comunicat al ANRE.


Preţurile pe piaţă au crescut vertiginos în ianuarie şi februarie, ca urmare a gerului dar mai ales şi a aprecierilor oficiale privind insuficienţa rezervelor de cărbune. Unii câştigători ai licitaţiilor pe PCSU au preferat să denunţe contractele, chiar declarându-şi insolvenţa.

Alții au preferat să rezilieze contractele pe PCSU pentru a vinde energia pe piaţa spot (piața pentru ziua următoare – PZU), unde preţurile crescuseră foarte mult, potrivit Agerpres.

Ca urmare, furnizorii de ultimă instanţă, parteneri în contractele denunţate, au fost nevoiţi să suporte costurile suplimentare de achiziţie a energie pe care trebuia să o livreze consumatorilor casnici.

Electrica (EL) a fost unul dintre aceşti furnizori de ultimă instanţă şi a raportat pierderi de peste 51 de milioane de lei pe primul trimestru.

Ordinul


Necesitatea completării reglementărilor „s-a impus ca urmare a acţiunilor de supraveghere, monitorizare şi analiză realizate de autoritate, pe fondul creşterii excesive, în lunile ianuarie şi februarie 2017, a preţurilor pe pieţele centralizate administrate de OPCOM SA, în special PZU”. ANRE a constatat „ că furnizorii de ultimă instanţă, parteneri în contractele încheiate pe PCSU, s-au confruntat cu situaţii în care participanţii declaraţi câştigători în urma sesiunii de licitaţie organizate pe PCSU pentru trimestrul I 2017 au notificat denunţarea unilaterală a contractelor de vânzare – cumpărare încheiate pe această piaţă sau sistarea livrărilor de energie electrică aferente acestora”, spune comunicatul ANRE.

ANRE caută, astfel, să descurajazeze practicile suspecte, să reducă expunerea furnizorilor de ultimă instanţă, ca şi riscul de creştere neîntemeiată a preţului energiei electrică plătit de clienţii finali beneficiari ai serviciului universal din cauza nerespectării de către participanţii declaraţi câştigători la licitaţie a obligaţiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitaţiilor PCSU.

Modificările și completările aprobate au în vedere descurajarea unor astfel de practici și vizează, în principal, următoarele:

  • – introducerea obligativității participanților declarați câștigători la licitație de a constitui garanții financiare de bună execuție a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate pe piața pentru serviciul universal (modul de constituire, termen de valabilitate, valoarea garanției etc);
  • – completarea condițiilor de executare a garanției financiare de participare constituite de catre participanții la licitație declarați câștigători și de plata de către aceștia a penalității de neîncheiere a contractelor, în cazul nedepunerii garanței financiare de bună execuție;
  • – modificarea unor termene privind suspendarea licitațiilor și ȋncheierea contractelor de vȋnzare-cumpărare a energiei electrice tranzacționate pe PCSU;
  • – completarea prevederilor referitoare la drepturile și obligațiile FUI și ale participanților la licitație.
  • – introducerea clauzelor referitoare la definirea/executarea/restituirea garanțiilor financiare de bună execuție a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate pe piața centralizată pentru serviciul universal (conditii și termen de executare a acesteia);
  • – introducerea clauzelor de Forță Majoră pentru exonerarea de răspunderea contractuală;
  • – completarea drepturilor și obligațiilor Cumpărătorului;
  • – completarea clauzelor de încetare a contractului cu condițiile în care acesta poate fi reziliat din inițiativa Cumpărătorului/Vânzătorului.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: