vineri

29 martie, 2024

21 octombrie, 2017

Catalonia „este și va fi” o parte a Spaniei moderne, a afirmat regele Felipe al VI-lea, vineri, cu o zi înaite ca executivul de la Madrid să suspende autonomia regiunii.

Suveranul s-a declarat convins că instituțiile democratice „legitime” ale Spaniei vor rezolva, în spiritul Constituției, „intenția inacceptabilă de secesiune” a autorităților regiunii Catalonia.

„Nu vrem să renunțăm la ce am construit împreună”, a spus el într-un discurs încărcat de emoție, subliniind progresele țării care a reușit să depășească „greșelile trecutului”, referindu-se la dictatura lui Francesco Franco (1939-1975).


„Spania secolului XXI, din care Catalonia este și va fi o parte esențială, trebuie să se bazeze pe o sumă loială și solidară de eforturi, sentimente, afecțiuni și proiecte”, a afirmat Felipe al VI-lea, adăugând că țara are „mândria legitimă de a aparține marii realități democratice care este Europa”.

Guvernul spaniol se reunește sâmbătă pentru a declanșa Articolul 155 din Constituție, ceea ce înseamnă inițierea procedurilor de suspendare a autonomiei politice a Cataloniei.

Este decizia luată joi de executivul de la Madrid imediat după expirarea, la ora locală 10.00, a ultimatului acordat lui Carles de Puidgemont, președintele regiunii Catalonia.

Suspendarea autonomiei înseamnă că administrația provinciei va rămâne fără orice putere și, dacă se va ajunge în această situație, va fi pentru prima oară când se apelează la acest articol, în cei aproape 40 de ani de când există (a fost introdus prin Constituția adoptată în 1978).


Publicația El Pais scrie că Madridul ar putea renunța la această măsură fără precedent, dacă guvernul catalan va organiza alegeri anticipate.

Reacția Cataloniei – Ne declarăm independența

Carles Puigdemont a anunțat joi că va declara independența regiunii, dacă Madridul va suspenda autonomia Cataloniei.

Dacă Madridul “va persista în evitarea dialogului”, i-a scris Puigdemont premierul Rajoy, “parlamentul catalan va adopta, dacă va considera oportună, o declarație formală de independență”, scrie Euobserver.

Cum s-a ajuns în această situație

Ultimatumul a fost acordat miercuri, 11 octombrie, când guvernul spaniol l-a somat pe liderul catalan să renunțe în mod oficial la orice demers privind independența regiunii, până cel târziu joi la ora 10.00.

Măsura a fost decisă după ce Carles Puigdemont a ținut în Parlament, cu o zi înainte – pe 10 octombrie, un discurs confuz în care a vorbit despre suspendarea efectelor proclamării independenței, despre negocieri cu executivul spaniol și o posibilă mediere internațională. Atunci s-a semnat un document pentru declararea independenței, dar ulterior discursului lui Puigdemont și fără ca documentul să fie datat.

Madridul a cerut clarificări privind declarația din Parlament, dacă a fost sau nu o declarație de independență, însă răspunsul a fost evaziv.

Reamintim că pe 1 octombrie, 90% din participanții la referendumul pentru independență au votat în favoarea formării satului independent catalan, dar participarea a fost de numai 43% din totalul alegătorilor.

Scrutinul a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei, iar poliţiştii din trupele naționale au intervenit în forţă pentru a bloca desfăşurarea votului.

Catalonia are aproximativ 7,5 milioane de locuitori, din care 5,3 milioane cu drept de vot.

Ce spune Art. 155 și care sunt procedurile ce trebuie urmate pentru suspenadarea autonomiei Cataloniei

Articolul 155 din Constituţia spaniolă menționează că executivul Spaniei poate să dea ordine tuturor autorităților din comunitățile autonome și poate fi declanșat atunci când “o comunitate autonomă nu îndeplineşte obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi sau dacă acţionează în aşa fel încât să submineze grav interesul general al Spaniei”.

Prin acest articol, guvernul spaniol poate prelua controlul tuturor instituțiilor catalane, inclusiv al poliției locale.

Procedura:

  • Pentru a putea activa acest articol, guvernul trebuie să se adreseze preşedintelui comunităţii autonome. Acest pas a fost anunțat miercuri de Mariano Rajoy și urmează a fi îndeplinit în următoarele ore.
  • Dacă nu va fi primit niciun răspuns, sau dacă acesta nu va fi considerat acceptabil, guvernul poate iniția efectiv Art. 155, cu votul majorității absolute a Senatului.

Actuala Constituție a Spaniei datează din 1978 și de atunci Art. 155 nu a fost folosit niciodată, împotriva niciuneia din cele 17 regiuni existente.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: