joi

28 martie, 2024

29 iulie, 2013

Veniturile bugetului statului pe anul 2013 vor scădea cu 1,9 miliarde de lei, iar cheltuilile cu 700 de milioane de lei, în condițiile în care creșterea economică accelerează de la 1,6% la 1,9%, dar deficitul bugetar calculat în termeni cash se majorează de la 2,1% la 2,3% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară care urmeaă să fie adoptat marți de Guvern.

Informațiile au fost prezentate luni de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Premierul Ponta, împreună cu trei miniștri, a discutat luni, la Guvern, cu reprezentanții Comisiei Europene, FMI și Băncii Mondiale.


După discuții, Liviu Voinea a precizat că rectificarea bugetară care va fi adoptată marți de Guvern, pornește de la faptul că avansul economic al României pentru anul 2013 a fost revizuit de la 1,6% la 1,9%, dar la rectificare nu au fost bugetate venituri suplimentare aferente acestei creșteri.

Produsul Intern brut revizuit este estimat la 626,2 miliarde lei pe anul 2013, mai mare cu 2,6 miliarde lei decât prognoza de la începutul anului.

De asemenea, deficitul bugetar în metodologia cash, care cuprinde și arieratele, creşte de la 2,1% din PIB la 2,3%. În schimb, deficitul bugetar calculat pe metodologia ESA (a Uniunii Europene) rămâne nemodificat, pentru că surplusul de cheltuieli vizibil pe cash era cuprins în Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), desființat de Guvernul Ponta, însă rămas menționat în vechiul acord cu FMI, care folosește metodologia cash la calculul deficitului.

”În primul rând, am convenit împreună acceptarea unei creşteri pe baza creşterii economice, care a depăşit previziunea iniţială, a unei creşteri a PIB cu 2,6 miliarde de lei, un deficit al bugetului de stat consolidat crescut de la 13,4 la 14,7 miliarde de lei. Aceşti bani erau, de altfel, prevăzuţi pentru faimosul PNDI, însă atâta timp cât am reuşit să închidem acel program, practic, putem să folosim banii la altceva”, a explicat și premierul Ponta, după discuțiile cu delegațiile finanțatorilor.


Totodată, ministrul Voinea a mai menținat că, la rectificarea bugetară, veniturile se reduc cu 1,9 miliarde lei, iar cheltuielile bugetare cu 700 milioane lei.

De unde până unde se mută banii în buget

Guvernul alocă de la bugetul central 1 miliard de lei pentru autoritățile locale. Banii se distribuie pe judeţe, pentru plata arieratelor unor unități administrativ-teritoriale către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări ori faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale.

De asemenea, împrumuturile nete pentru asigurarea contribuțiilor naționale la proiectele pe fonduri europene au crescut la 3 miliarde de lei, au precizat reprezentanții Guvernului.

În schimb, Administrația Prezidențială pierde 16.000 de lei la rectificare.

(Descarcă de AICI Proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară și Nota de fundamentare)

Ministerele și instituțiile centrale care câștigă la rectificare:

  • Ministerul Sănătăţii (Eugen Nicolăescu – PNL) +1,07 miliarde lei. Din această sumă s-a asigurat suplimentar 90 milioane lei pentru continuarea proiectului de reabilitare a maternităţilor, finanţat din fonduri externe rambursabile şi s-au majorat transferurile de echilibrare alocate Bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate ale cărui cheltuieli s-au majorat cu 569  milioane lei pentru Programe de sănătate şi decontarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală.
  • Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (Liviu Dragnea – PSD): +904,9 milioane lei;
  • Ministerul Justiţiei (Robert Cazanciuc, independent susținut de PSD) +158,7 milioane lei;
  • Ministerul Afacerilor Interne (Radu Stroe – PNL): +104,9 milioane lei. O parte din bani sunt pentru dotarea Poliției.
  • Ministerul Apărării Naţionale (Mircea Dușa – PNL): +77 milioane lei. MApN este autorizat să majoreze creditele de angajament cu 546 milioane lei pentru finanțarea primei părți a achiziției de avioane F-16 din Portugalia.
  • Ministerul Afacerilor Externe (Titus Corlățean- PSD): +51,3 milioane lei;
  • Serviciul Român de Informaţii: +30 milioane lei;
  • Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (Rovana Plumb – PSD): +29,8 milioane lei;
  • Ministerul Public: +20,5 milioane lei;
  • Serviciul de Informaţii Externe: +10,0 milioane lei.

Ministerele și instituțiile centrale care pierd bani la rectificare:

  • Ministerul Muncii (Mariana Câmpeanu – PNL) -1,148  miliarde lei; Propunerea de diminuare are în vedere economiile înregistrate pe primele 6 luni ale anului la acţiunile de „Asistenţă socială” finanţate de la bugetul de stat, precum şi la cele finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat, căruia i se asigură transferuri de echilibrare din bugetul acestui minister.
  • Ministerul Transporturilor (portofoliul este repartizat PNL, însă este condus în prezent de premierul Ponta, ca ministru interimar): -953,5 milioane lei;
  • Secretariatul General al Guvernului (Ion Morar – PSD): -535,7 milioane lei;
  • Ministerul Educaţiei Naţionale (Remus Pricopie – susținut de PSD): -235,6 milioane lei; S-a majorat capitolul „Învăţământ” titlul „Cheltuieli aferente proiectelor finanţate din fonduri externe rambursabile” cu 40  milioane lei pentru reabilitarea de şcoli, grădiniţe şi campusuri universitare.
  • Ministerul Finanţelor Publice (Bogdan Chițoiu – PNL): -66,6 milioane lei;
  • Ministerul Agriculturii (Daniel Constantin – PC): -61,1 milioane lei;
  • Ministerul Fondurilor Europene (Eugen Teodorovici – PSD): -53,5 milioane lei;
  • Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (Vladimir Mănăstireanu – PSD): -53,3 milioane lei;
  • Ministerul Tineretului şi Sportului (Nicolae Bănicioiu – PSD): -20,7 milioane lei.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: