sâmbătă

20 aprilie, 2024

29 mai, 2015

Prevederea care împiedică reconsiderarea activităţilor independente cu venituri din profesii libere şi drepturi de autor în dependente este păstrată până va intra în vigoare noul Cod Fiscal, pentru a fi clarificate între timp criteriile de reclasificare, a anunțat vineri ministrul Finanţelor.

Dacă din punct de vedere legal lucrurile sunt clare, în ”teren” ANAF joacă după alte reguli, iar ultimele inițiative ale Fiscului sunt de natură să genereze pentru guvern probleme serioase.

Ce spune legea în acest moment

Normele Codului Fiscal au fost publicate joi în Monitorul Oficial fără abrogarea prevederii care împiedică reconsiderarea activităţilor independente care generează venituri din profesii libere sau drepturi de autor în dependente, cum anunţase Guvernul, experţi juridici remarcând la rândul lor măsura.


„Am convenit deja cu partenerii noştri din piaţă să rămână sub această formă actul normativ, pentru că deja avem în Parlament, la Comisia de Buget (a Camerei Deputaţilor – n.r.), câteva amendamente aduse de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, în sensul clarificării criteriilor şi a modului în care se face această reclasificare sau tot ce ţine de partea de profesii liberale. Asta a fost înţelegerea cu actorii din piaţă, să nu mai fie niciun fel de probleme”, a spus vineri ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a anunţat că a modificat normele de aplicare a Codului Fiscal şi că un element de noutate adus de actul normativ vizează asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obţinute din activităţi desfăşurate în mod independent.

„În acest scop, Hotărârea de guvern elimină excepţia de la reconsiderare ca activitate dependentă, a activităţilor care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare”, transmitea Guvernul într-un comunicat.

Această excepţie este prevăzută în Codul Fiscal la punctul 1 al primului titlu al HG 44/2004 privind aplicarea Codului Fiscal, fiind stabilit că activităţile desfăşurate în mod independent care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente.


Punctul respectiv era abrogat în proiectul lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, iar Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, eliminarea acestei excepţii, dar actul normativ publicat joi în Monitorul Oficial nu mai elimină acest punct.

Diferenţa a fost remarcată şi de site-ul juridic avocatnet.ro, care arată că Guvernul s-a răzgândit şi că activităţile independente desfăşurate de profesiile libere sau în baza contractelor de drepturi de autor nu vor mai fi reclasificate în activităţi dependente, deşi Guvernul stabilise recent exact contrariul.

Ce face ANAF în teritoriu

În teritoriu, ANAF își continuă activitatea derulată sub imperiul normelor interne care recomandă inspectorilor de Fisc să privească atent asupra veniturilor realizate de meserii liberale.

cursdeguvernare.ro a publicat în urmă cu câteva zile informația potrivit căreia, în ciuda asigurărilor oferite de ministrul Finanțelor, farmaciștii primesc în continuare decizii de reconsiderare a veniturilor, iar controalele vizează acum și presa locală și domeniul asigurărilor.

Surse din piața IT afirmă că, în ultima perioadă, controalele ”tematice” vizează inclusiv acest domeniu. Intenția de reconsiderare a veniturilor se manifestă în cadrul unor controale derulate inclusiv la mari companii străine, care își desfășoară activitatea în România pe baza unor colaborări cu programatori români.

Ministrul Finanțelor recunoaște că amnistia fiscală va întârzia

Ministrul Teodorovici a reamintit vineri că amnistia fiscală anunţată recent de guvern pentru anularea unor obligaţii fiscale înregistrate până la 1 iunie datorate pentru drepturi de autor şi constribuţii de asigurări sociale de sănătate urmăreşte tocmai clarificarea cadrului legislativ care delimitează profesiile liberale, moment până la care ANAF nu mai face verificări.

Proiectul legii amnistiei se află încă în Parlament, la Comisia de Buget-Finanţe, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în câteva săptămâni. Amnistia va fi valabilă până la momentul la care este o redefinire a acelor criteria foarte clare„, a punctat ministrul.

La jumătatea lunii, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va discuta un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne, în cazul cărora sunt deschise procese între ANAF şi diverşi contribuabili, deoarece costul procesele depăşeşte cuantumul banilor obţinuţi.

Proiectul va fi valabil atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, fără să se refere la plăţi de TVA sau de alte impozite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: