joi

25 aprilie, 2024

22 februarie, 2019

Pe măsură ce protestele magistraților nemulțumiți de OUG 7 se extind, apar și reacțiile politice. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri că magistrații care critică OUG 7 ce modifică legile justiției au dreptate, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, îi critică dur și acuză că unii magistrați au o altă agendă politică.

Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc (PSD) susţine că protestele magistraţilor sunt o acţiune politică. În prezent preşedinte al Comisiei Juridice din Senat, el spune că unii dintre judecătorii şi procurorii care au ieşit în stradă nu ar şti de ce se află acolo.

Președintele Iohannis a invitat Uniunea „se alăture efortului comun de a apăra și consolida democrația liberală” din România.


Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea, vorbește despre îngrijorările crescânde ale Bruxelles-ului, legat de statul de drept din România, și amintește că executivul UE are instrumente pentru derapaje – infringement și chiar „opțiunea nucleară”.

Întrebat de jurnaliști, înaintea Congresului UDMR de la Cluj-Napoca, cum comentează protestele magistraților, care se extind cu viteză, Kelemen Hunor a spus că îi înțelege, pentru că nu este bine ce s-a întâmplat:

”Nu despre proteste, dar am o problemă cu OUG nr. 7 și au dreptate cei care o critică. În 2017 și 2018, eu personal și UDMR am susținut separarea carierilor procurorilor de judecători și cred că am făcut un lucru bun, corect. Am susținut că în interiorul CSM, secția de procurori să se ocupe de procurori, cea de judecători de judecători și de cariera celor două categorii din magistratură. Acum să vii și să spui că trebuie iar inversat, eu nu văd raționamentul. Este o greșeală să schimbi regula după un an, nu cred că Guvernul a propus un lucru bun cu această ordonanță. Îi înțeleg pe procurorii și pe judecătorii care au ieșit azi (vineri – n.r.) să protesteze, pentru că nu este bine ce s-a întâmplat”, a spus Kelemen, citat de Mediafax.

Acesta a subliniat că nu știe de ce a fost această grabă și de ce au schimbat optica, ministrul Justiției sau altcineva, fiindcă el era convins că ceea ce s-a făcut cu separarea carierelor era în regulă și ar fi trebuit să rămână așa.


”Nu poți schimba fără nicio explicație ceea ce anul trecut am votat despre cariera procurorilor și judecătorilor”, a menționat președintele UDMR.

Apelul președintelui către UDMR

Îm acest context, președintele Klaus Iohannis invită UDMR să „se alăture efortului comun de a apăra și consolida democrația liberală” din România, susținând că statutul european al țării noastre este „periclitat de decizii ale coaliției de guvernare PSD-ALDE, care afectează grav independența justiției și pun sub semnul întrebării principiile statului de drept”.

În mesajul adresat Congresului UDMR, șeful statului a precizat că și comunitatea maghiară își dorește aceleași lucruri precum toți cetățenii României: educație de calitate, un sistem de sănătate funcțional, autostrăzi, o administrație locală eficientă și transparentă, acces la justiție și încredere în independența ei.  „Maghiarii, ca și românii, vor ca legea să îi protejeze de hoții care le fură din buzunar și de cei care le fură viitorul prin corupție. Guvernul de la București și coaliția majoritară PSD-ALDE au multe restanțe la toate aceste capitole”, a transmis Klaus Iohannis.

Angela Cristea: Există infringement, există opțiunea nucleară

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea, a explicat vineri, referindu-se la ultimele modificări aduse legilor Justiției, că Bruxelles-ul are instrumente de intervenție pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România. „Există procedura de infringement, există întotdeauna și opțiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a declarat ea la RFI.

Așa-numita opțiune nucleară se referă la activarea Art.7 din Tratatul UE, cel care poate duce până la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.

Despre protestele magistraților, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București a spus că se aștepta să apară aceste proteste ale magistraților, pentru că aceste ordonanțe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părțile implicate, iar magistrații simt că independența le este amenințată.

Întrebată ce măsuri ar putea lua Comisia Europeană împotriva României, din cauza derapajelor din ultima vreme, Angela Cristea a spus că CE va folosi cu mare atenție instrumentele pe care le are la dispoziție și își va respecta la literă mandatul:

Vom face astfel încât să onorăm această încredere pe care ne-o dau cetățenii României (…) Avem multe instrumente, unele mai discrete, altele mai brutale. Avem cazurile de infringement (…) Există întotdeauna și opțiunea nucleară (n.r. -activarea Articolului 7) nu cred că va fi nevoie să ajungem acolo, nu ne dorim să ajungem acolo (…) Încercăm să ne uităm mai mult la fapte și mai puțin la vorbe.

Cu privire la nou înființata Secție specială de investigare a magistraților (SIIJ), oficialul UE spune că apariția acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, ridică mari semne de întrebare, iar ”primele sale acțiuni nu sunt de natură să ne liniștească”.

Reamintim că în plângerea penală depusă la SIIJ împotriva unor oficiali europeni figurează și numele acesteia, alături de cel al comisarilor Frans Timmermans și Vera Jourova.

(Citiți și: Comisia Europeană reamintește Bucureștiului: Oficialii UE sunt sub jurisdicția CJUE)

Angela Cristea a mai spus la RFI că îngrijorările Bruxelles-ului cresc:

„Este foarte clar că îngrijorările pe care le exprimăm în mod repetat, din ce în ce mai mari, reflectă îngrijorările reale care vin din România. (…) Nu suntem convinși de argumentele care vin din partea omologilor din România și care spun că nu va fi afectată independența justiției. Și atunci de ce este atâte lume îngrijorată, dacă nu va fi afectată independența justiției?

Călin Popescu Tăriceanu: Dacă nu mai e calea dialogului, ce urmează, războiul? Sunt magistrați cu o altă agendă politică

Președintele Senatului i-a criticat pe magistrații protestatari, într-o conferință organizată de ALDE la Cluj, acuzându-i că refuză dialogul:

Dacă nu mai e calea dialogului, ce urmează, războiul? Ar trebui să se gândească că aceasta este singura cale de rezolvare a problemelor. Trebuie să discute în primul cu CSM, cu ministrul.

Una dintre nemulțumirile judecătorilor și procurorilor este tocmai lipsa de dialog din partea ministrului Justiției și procedura prin care a fost adoptată OUG 7. Tudorel Toader a declarat că prevederile din acest act au fost acceptate de către membrii CSM, au fost dorite de aceștia, în timp de membrii Consiliului susțin că ei au fost informați doar despre modificările vizând Institutul Național al Magistraturii. Ei au cerut timp de analiză a proiectului primit luni seara, dar în ședința de marți a Guvernului a fost aprobată OUG 7. cu prevederi neconstituționale sau care cresc controlul politicului asupra procurorilor.

Preşedintele Senatului a mai acuzat vineri că „sunt anumiţi magistraţi foarte vocali care de fapt au o altă agendă politică”, sugerând că magistrații sunt manipulați.

De asemenea, Norica Nicolai, europarlamentar ALDE, a declarat că “deja am ajuns prea departe”. “Dacă o parte din oamenii din puterea judecătorească încearcă să se comporte ca oamenii politici sau ca nişte sindicate, eu cred că de la corpul magistraţilor societatea românească are alte aşteptări. Au organizaţii profesionale, există CSM”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: