vineri

19 aprilie, 2024

1 februarie, 2017

Statul de drept a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, iar sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, a comentat preşedintele Klaus Iohannis pe Facebook după adoptarea de către guvern a proiectelor privind grațierea și amnistia mascată.

De asemenea, șefii instituțiilor din magistratură au calificat acțiunea Cabinetului Sorin Grindeanu ca fiind una periculoasă și nedemocratică, și consideră sfidarea legii de către Executiv drept inacceptabilă.

Reamintim că Executivul a aprobat în noaptea de marți spre miercuri o OUG pentru modificarea codurilor penale, care dezincriminează abuzul în serviciu cu un prejudiciu sub 200.000 de lei și mai multe infracțiuni de corupție sau asimilate.


Ordonanța a fost publicată miercuri, la ora 01.00 în Monitorul Oficial, cu precizarea că va intra în vigoare peste 10 zile.

De asemenea, Cabinetul Grindeanu a aprobat și un proiect de lege pentru grațiere, care va fi trimis Parlamentului.

Mesajul integral al șefului statului

Dragi români,
Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.
Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.
Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.
Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!
De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.
Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.

În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.


Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei României în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.
Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină.

Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor.

De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!

Șefa CSM: Adoptarea OUG privind codurile penale creează un real potențial de instabilitate socială

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat pentru Agerpres că adoptarea OUG privind codurile penale este un demers ”periculos, nedemocratic și lipsit de o minimă aparență de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii”, ce creează „un real potențial de instabilitate socială”.

„Apreciez ca nepermisă nu numai sfidarea legii de către Executiv, cât mai ales atitudinea evidentă de desconsiderare a celorlalte instituții implicate în procedura avizării prealabile a proiectelor de lege, făcând astfel inutil orice efort de menținere a echilibrului între puterile statului.

Consider periculos și nedemocratic acest demers lipsit de o minimă aparență, măcar, de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii, ce creează un real potențial de instabilitate socială.

Maniera în care Ministerul Justiției a gestionat întregul demers nu poate fi justificată, în niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al măsurilor vizate, și chiar așa fiind, urgența nu presupune impunerea prin forță a unui veritabil asediu asupra Justiției”, a afirmat judecătoarea Mariana Ghena.

Într-un comunicat, CSM subliniază că adoptarea proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codurilor penale reprezintă o ”nesocotire gravă” a dispozițiilor legale în materia avizării și a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.

Minsiterul Justiției a trimis la ora 17.00 proiectul de OUG, pentru avizare

Consiliul Superior al Magistraturii precizează că solicitarea Ministerului Justiției, transmisă Consiliului la data de 31 ianuarie 2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenție reală în obținerea avizului prevăzut de lege.

Anterior ședinței Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiției a fost personal înștiințat și invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la ședința Plenului convocată de urgență pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea și dezbaterea solicitării de avizare”, se arată în comunicatul CSM.

Procurorul general: Este o ofensă la adresa autorității judecătorești

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, pentru Ştirile TVR: „Ca membru al CSM vă pot spune că OUG este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la CCR”. 

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat pentru Agerpres că nu poate să comenteze efectele actelor normative adoptate marți seară de Guvern, deoarece nu cunoaște conținutul acestora, însă a precizat că proiectul transmis marți spre avizare CSM este „mai rău decât cel inițial” și „lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România”.

„Nu pot să comentez ce efecte vor avea OUG adoptate în această seară întrucât nu le-am citit. (…) În această seară, în jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a ne exprima punctul de vedere până dimineață, la ora 9,00.

În adresa Ministerului Justiției către CSM și care ne-a fost trimisă odată cu proiectul se prevedea că acesta este trimis cu rugămintea de a fi avizat.

Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conține observațiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul inițial. Mai mult decât atât, nu înțelegem de ce este așa de mare urgență pentru a sta noaptea și a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală. (…) Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul inițial din perspectiva luptei anticorupție, practic lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România dacă acest proiect de lege va fi adoptat„.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: