joi

25 aprilie, 2024

12 mai, 2018

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că nu a fost consultat cu privire la declarația UE privind mutarea la Ierusalim a ambasadelor din Israel, declarație blocată de România, alături de Cehia și Ungaria.

PSD riscă să scoată România din UE, prin deciziile luate, a avertizat  șeful statului, care a anunțat că îl va chema pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru a-i cere explicații cu privire la această ultimă decizie controversată luată în plan extern.

De asemenea, șeful statului a explicat că o decizie privind relocarea ambasadei României din Tel Aviv nu poate fi luată fără acordul său.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

  • Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele.
  • Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii…
  • Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa.
  • Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei.
  • Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene.
  • În ceea ce priveşte cea mai recentă speţă, declaraţia care a fost pregătită de Serviciul de Acţiune Externă al UE, o să îl chem pe ministrul de Externe, ca să îmi explice ce şi cum s-a discutat şi care a fost motivaţia pentru măsura care s-a luat. În privinţa mutării ambasadei nu s-a făcut absolut niciun pas, în nicio direcţie. Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct! Indiferent cine ce spune.

Presa israeliană a publicat informații referitoare la blocarea unei declarații la nivel european prin care cele 28 de state membre UE ar fi urmat să critice mutarea la Ierusalim a Ambasadei americane din Israel.

Scopul era de a prezenta poziţia europeană comună împotriva relocării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Însă România, Ungaria şi Cehia nu au vrut să susţină declaraţia comună, astfel că ideea a fost compromisă.

Până acum, doar SUA, Guatemala și Paraguay au anunțat oficial mutarea la Ierusalim a ambasadei de la Tel Aviv.

Explicațiile MAE: Textul era lipsit de echilibru

Ministerul român de Externe confirmă că a blocat, alături de Ungaria și Cehia, adoptarea unei declarații comune, în numele Serviciului de Acțiune Externă al UE, referitoare la mutarea ambasadelor la Ierusalim.


Prezentăm integral comunicatul MAE:

Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim.

Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia.

În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini.

Reacția Autorității Palestiniene: Măsuri legale împotriva fiecărui stat care-și va reloca ambasada de la Tel Aviv

Într-un comunicat de presă, Ministerul palestinian de Externe condamnă poziţia adoptată de cele trei ţări, care, spun oficialii palestinieni, contravine politicilor Uniunii Europene:

”Poziția celor trei state intră în contradicție totală cu politica UE și reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional, a rezoluțiilor ONU, a convențiilor de la Geneva și a principiilor drepturilor omului”.

Potrivit comunicatului, Autoritatea Palestiniană mulţumeşte statelor care au susţinut declaraţia de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim şi consideră România, Ungaria şi Cehia responsabile pentru blocarea adoptării acestei declaraţii şi pentru toate consecinţele care vor urma.

Mai mulți diplomați europeni refuză să participe la ceremonia relocării ambasadei SUA în Israel 

Inaugurarea noului sediu al misiunii diplomatice americane din Israel va avea loc luni, 14 mai, dar președintele Donald Trump nu va participa la ceremonie.

Guvernul Benjamin Netanyahu a invitat întreg corpul diplomatic din Israel la acea ceremonie, însă postul Hadashot TV a relatat că mai mulţi diplomaţi europeni, inclusiv cei din Marea Britanie, Franţa şi Germanianu vor participa.

“Este un pic ciudat să ne invite la un eveniment la care ne opunem şi pe care îl condamnăm. Americanii au fost mai abili şi au ştiut dinainte să nu ne invite ca să nu se facă de ruşine”, a declarat o sursă diplomatică europeană, citată de Hadashot TV.
Ministerul de Externe israelian a transmis că “30 din 86 de ambasadori” au răspuns afirmativ la invitaţie.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Germania nu si-a permis,sa ofere vreun motiv „jihadistilor”pentru atacuri teroriste.Actiunile lui Dragnea,ale lui Melescanu ofera clar motive de ingrijorare la adresa sigurantei cetatenilor romani, chiar daca Autoritatea Palestiniana declara tarile doar „responsabile”.Ce parere are SRI,care trebuie sa ne apere?Dar CSAT?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Germania nu si-a permis,sa ofere vreun motiv „jihadistilor”pentru atacuri teroriste.Actiunile lui Dragnea,ale lui Melescanu ofera clar motive de ingrijorare la adresa sigurantei cetatenilor romani, chiar daca Autoritatea Palestiniana declara tarile doar „responsabile”.Ce parere are SRI,care trebuie sa ne apere?Dar CSAT?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: