joi

18 aprilie, 2024

15 ianuarie, 2016

tva anafCoaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) susține eforturile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) de creștere a colectării taxelor și de combaterea a evaziunii fiscale, însă, potrivit unui comunicat emis vineri, ”consideră că recentele acțiuni ANAF privind înregistrarea în scopuri de TVA sunt decuplate de realitatea economică și de activitatea contribuabililor onești”.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / ANAF: contrarevoluție și reformă”)

Mai jos, Comunicatul CDR, formată din Consiliul Investitorilor străini, Asociația Oamenilor de Afaceri, AmCham și Romanian Business Leaders (notă: sublinierile aparțin redacției) :

Funcționarea firmelor este in prezent blocată de completarea formularului D088 prin care ANAF solicită într-un termen scurt, un volum foarte mare de informații, multe dintre ele irelevante din perpectiva capacității de a desfășura activități în sfera de aplicare a TVA. Unele dintre aceste informații sunt extrem de greu sau imposibil de obținut în termenul acordat, câteva cerințe încalcă legislația privind confidențialitatea unor date personale, în timp ce numeroase informații din cele solicitate sunt deja în posesia ANAF sau a altor autorități publice.


Asociațiile și organizațiile membre CDR au atras atenția ANAF în repetate rânduri că această procedură impune o povară administrativă excesivă și abuzivă asupra contribuabililor onești, iar recomandările făcute de experții fiscali ai grupului de lucru pentru fiscalitate al CDR, pe baza analizei practicilor europene, au fost preluate doar superficial și minimal în modificările recente aduse formularului D088.

Considerăm că formularul D088 nu este adaptat realităților economice și nu ia în calcul timpul, efortul, costurile și birocrația necesare obținerii informațiilor solicitate. Lipsa de interconectare între bazele de date ale diferitelor autorități publice și lipsa capacității ANAF de a analiza riscul fiscal real în baza informațiilor publice sau a celor de care dispune deja, nu trebuie să se răsfrângă și să devină o povară pentru mediul de afaceri.

De exemplu, solicitarea depunerii formularului D088 în cazul contribuabililor înregistrați deja în scop de TVA, care își schimbă adresa sediului, este o măsură excesivă și complet nejustificată, ținând cont că acești contribuabili sunt demult activi în piață, plătesc taxe și impozite, iar activitatea lor ar trebui să fie cunoscută îndeaproape de reprezentanții ANAF.

De asemenea, metodologia aplicată de ANAF pentru informațiile solicitate prin D088 cu privire la veniturile cetățenilor români sau străini, administratori sau acționari în companii românești, determină încălcarea confidențialității datelor cu caracter personal ale acestora.


Combaterea evaziunii fiscale nu trebuie să aibă consecințe negative asupra contribuabililor onești. Obiectivul principal al administrației fiscale trebuie să fie reducerea birocrației și a costurilor administrative și încurajarea conformării voluntare. Administrația fiscală dintr-o economie modernă trebuie să fie aspră cu cei care încalcă legea dar, în egală măsură, prietenoasă cu firmele care își desfășoară activitatea cu respectarea normele legale în vigoare.

Grupul de lucru pentru fiscalitate al CDR își exprimă public disponibilitatea de a colabora cu ANAF pentru găsirea celor mai bune soluții și pentru transformarea urgentă a procedurii de înregistrare în scopuri de TVA într-o metodă cu adevărat eficientă de combatere a evaziunii fiscale în România și evitarea unei noi proceduri de “infringement” pe care Comisia Europeană ar putea-o declanșa cu pentru încălcarea prevederilor Directivei CE 112/2006 cu privire la taxa pe valoarea adaugată.

Coaliţia este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliției contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.

Scopul Coaliţiei este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

Coordonarea Coaliţiei este asigurată de un Consiliu Director format din Președinţii și Vice-președinții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei Americane de Comerț în România, (AmCham), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL).

NOTĂ:

Reacția ANAF la mesajul mediului de afaceri poate fi citită aici :

ANAF amenință mediul de afaceri și amână abuzul cu 30 de zile, privind înregistrarea la TVA

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: